Valter: jedan dokumentarac i jedan plakat

Radiosarajevo.ba
Valter: jedan dokumentarac i jedan plakat

Dokumentarac Valter, ostvarenje beogradskog redatelja Andreja Aćina i koscenariste Vuka Ršumovića, u nedjelju je premijerno prikazan u beogradskom Sava Centru.

Kako javljaju srbijanski mediji, publika je dugim i burnim aplauzom pozdravila ekipu filma, no jedan od glavnih učesnika - Velimir Bata Živojinović nije prisustvovao događaju zbog zdravstvenih razloga.

Prisutna je bila i predstavnica kineske televizije, s obzirom da je kultni  film Hajrudina Šibe Krvavca 'Valter brani Sarajevo' u Kini postigao milionsku gledanost. 

Aćinov dokumentarac se bavi odnosom između mita i stvarnosti te, a kako je najavljeno, predstavlja odu herojstvu stvarnih i filmskih junaka. Redatelj istražujefenomen i svjetski uspeh koji je imao Valter, pečat koji je film ostavio na život Bate Živojinovića, te govori o stvarnom liku Valtera Perića.

"Priča kreće od istorijske legende i heroja Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji", piše beogradski Blic.rs.

Djeca i ulice u Kini dobijali su imena prema likovima iz filma, a na kinesko tržište izbačeno je i pivo naziva 'Valter', sa slikom Bate Živojinovića na etiketi

Živojinović u dokumentarcu priča kako ga je uloga sarajevskog ilegalca promijenila i proslavila, i otkriva detalje prve posjete Kini u kojoj je on i danas ikona. U filmu govore i Emir Kusturica, Petar Janjatović, Dragan Radenović, Feti Dautović, Aleksandar S. Janković, Božidar Zečević, Boriša Arnaut, Ešrefa Krvavac, Ilinka Golubović...

Povodom premijere dokumentarca, sarajevski umjetnik Damir Nikšić poslao je našem portalu svoj plakat sa likom Bate Živojinovića u pozi karakterističnoj za James Bonda. Plakat parafrazira film 'Iz Rusije s ljubavlju', što je naglašeno i u potpisu plakata.



 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak