Vakcinacija protiv sezonske gripe počinje u oktobru

Radiosarajevo.ba
Vakcinacija protiv sezonske gripe počinje u oktobru

Akcija vakcinacije protiv sezonske gripe počet će u oktobru, kao i svake godine, potvrdio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS raspisao je tender još prošle godine, a napravljen je ugovor s dobavljačem za naredne tri godine.

"Već su nabavljene doze za vakcinaciju koja će početi krajem oktobra. Nosioci projekta su Ministarstvo zdravstva u saradnji sa ZZO KS, a pacijenti će moći besplatno primiti vakcinu u nekom od devet domova zdravlja, gdje će biti raspoređen dovoljan broj doza", kazao je Lokmić za Avaz.ba.

U prošloj godini bilo je osigurano 14.000 doza, a cilj vakcinacije je prvenstveno zaštita organizma i jačanje imuniteta.

"Od sezonske gripe trebali bi se zaštititi hronični bolesnici, starije osobe, ratni vojni invalidi, oni koji imaju slabiji imunitet, zaposlenici u javnim zdravstvenim ustanovama...", dodao je Lokmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak