Vađenje pasoša za djecu: Koja je procedura, koliko košta?

Radiosarajevo.ba
Vađenje pasoša za djecu: Koja je procedura, koliko košta?

U ljetnoj sezoni, na šalterima za vađenje pasoša velike su gužve, o čemu je naš portal nedavno pisao:

Gužve na šalterima: Koliko se čeka na vađenje pasoša?

Procedura za odrasle vjerovatno je već svima poznata: potrebni su vam stari pasoš (ukoliko ste ga imali), zatim lična karta i uplatnica na 50 KM, koliko košta vađenje pasoša.

Pasoš je moguće izvaditi i u kraćem roku od 30 dana koliko je zakonski propisano: pasoš možete dobiti i u roku od 72 sata, ali to će vas koštati dodatnih 200 KM.

A šta je s maloljetnicima?

Za njih vam je potreban rodni list: mi vam preporučujemo da kopirate rodni list (koji je sad trajni dokument) i ovjerite ga u vašoj općini. Najbolje vrijeme za ovjeru je rano ujutro.

Pripazite kada putujete: Zašto vaš pasoš mora važiti još tri mjeseca po povratku u BiH?

 

Pasoši za maloljetnike koštaju 30 KM - za djecu koja imaju manje od tri godine i ovaj pasoš će važiti na period od tri godine - i 40 KM za maloljetnike od tri do 18 godina – rok važenja ovog pasoša je pet godina.

Uplatnicu (sve podatke za uplatnicu možete naći na ovom LINKU) možete uplatiti isključivo u pošti ili u banci.

Imate rok od 120 dana od dana predaje zahtjeva da podignite pasoš. Ne učinite li to u datom vremenu, pasoš se poništava.

Odete li na šalter Odjeljenja putnih isprava u PS Novo Sarajevo rano ujutro, izbjeći ćete gužve na šalteru (provjerili smo). Odjeljenje radi od 8 sati ujutro.

Maloljetna lica moraju biti prisutna prilikom podnošenja zahtjeva, u pratnji roditelja ili staratelja. Ukoliko oba roditelja/staratelja ne mogu biti prisutna, potrebno je da roditelj/staratelj koji će biti odsutan da saglasnost. Spremite i lične karte na uvid...

Maloljetna lica od 14-18 godina moraju biti prisutna i prilikom preuzimanja pasoša u pratnji roditelja.

Dodatne informacije: Ako je jedan od roditelja umro, dostaviti Izvod iz matične knjige umrlih (na uvid); Ako je brak roditelja razveden, dostaviti ovjerenu kopiju odluke suda; Maloljetna lica ne mogu se upisati u pasoš roditelja, nego moraju posjedovati svoj vlastiti pasoš.

Kad dođete na šalter, procedura ide prilično brzo, gdje vas obavijeste da će pasoš biti gotov za 30 dana i da ga može preuzeti jedan roditelj uz dokumentaciju koju dobijete na šalteru.

Veće gužve od prijema su na šalterima za preuzimanje pasoša, pa ako krenete ujutro – poranite prije 8, ili se naoružajte strpljenjem krenete li u toku dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak