Uzgoj ljekovitog bilja novi posao za 58 žena

Radiosarajevo.ba
Uzgoj ljekovitog bilja novi posao za 58 žena

Projekat Škola uzgoja ljekovitog bilja koji je trajao devet mjeseci, a kroz koji su edukovane žene iz opština Doboj-Istok, Vitez, Gračanica i Tešanj danas je završen, javlja Fena.

Dodijeljeni su certifikati za 58 žena koje su uspješno završile obuku, te je naglašena činjenica da su kroz ovu školu već podignuti zasadi ljekovitog i začinskog bilja na 40 dunuma.

Školu je provodila organizacija Žene za žene International iz Sarajeva.

Učesnica u ovom projektu Hanka Džebo izjavila je da je ovo je odlična prilika za samozaposlenje.

"Proizvodnja ljekovitog bilja dala mi je priliku da angažujem cijelu svoju porodicu, i već iduće godine planiramo obraditi oko šest dunuma zemlje, već smo pripremili zemlju i obavili sadnju i sjetvu onih kultura koje se sade i siju u jesen", istaknula je.

Školu za uzgoj ljekovitog bilja finansirao je USAID/Sida FARMA projekat, sa željom da se nastave uspjesi u izvozu ljekovitog i aromatičnog bilja, uz postepeni zaokret ka korištenju plantažiranih sirovina u odnosu na samoniklo bilje.

Direktorica organizacije Seida Sarić je istaknula da je raduje što su žene imale hrabrosti probati sa proizvodnjom kultura koje nisu tradicionalne u BiH.

Bosna i Hercegovina ima kvalitetne uslove za plantažiranje ljekovitog bilja, a ovaj sektor godišnje izvozi preko 20 miliona KM, saopšteno je iz Udruženja Žene za žene.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak