'Uz smart tehnologije postići uštede i poboljšati kvalitet života u Sarajevu' (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Kapitalni tehnološki i ekološki projekt za budućnost Sarajeva - Smart Sarajevo bit će realiziran narednih pet godina u saradnji s Ambasadom Švedske i Gradskom upravom Grada Sarajeva.

Cilj projekta je podrška Sarajevu da preraste u tzv. Smart City ("pametan grad").

Sarajevo Smart City: Pogledajte video za projekat koji će očistiti zrak u Sarajevu

''To je trend koji se dešava u cijelom svijetu. Više od 50 gradova, među kojima su Barcelona i Beč, već su instalirali napredna rješenja, a oko 500 ih je najavilo da će to učiniti u narednom periodu. U cijelom svijetu 2020. je označena kao godina dokad će se ovaj projekt realizirati'', izjavio je mentor Ceco Gaković na konferenciji za novinare na Akademiji 387 u Sarajevu.

Smart Sarajevo ("Pametno Sarajevo") je inicijativa mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi koji žele kroz tehnologiju i praktično znanje stvoriti ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline, po uzoru na uspješna iskustva zapadnoevropskih gradova.

Ovu inicijativu podržali su brojni mladi developeri, ekolozi, elektroničari, arhitekti, umjetnici, fotografi, ekonomisti, kao i uspješni bh. poduzetnici koji žive u dijaspori.

Gaković je pojasnio da se radi na čitavom operativnom sistemu za grad koji je zapravo osnova za različite aplikacije. Konkretne aplikacije fokusirane su na čistije okruženje, na uštedu električne energije, poboljšanje prijevoza, pružanje internet usluga na svakom koraku i drugo, a sve s ciljem postizanja ušteda i i poboljšanja života građana.

Projekt Sarajevo Smart City započet će uz dvodnevni „City OS“ hackathon, manifestaciju u kojoj će učestvovati najbolji developeri, inženjeri i hakeri iz regije, a održat će se 7. i 8. marta u Sarajevu, na Akademiji 387 (Tehnološki park HUB 387). 

Manifestacija će, kako javlja Fena, biti posvećena prenošenju znanja o tehnologijama budućnosti na mlade generacije. Praktične radionice održat će najveći eksperti iz cijelog svijeta, uključujući pune treninge za Apple iOS development, Arduino elektroniku, IBM-ove cloud servise, Google V8 (Node) i Angular, i sl.

"Smart Sarajevo će imati  veliki i pozitivan uticaj na grad kao i na čitavu državu. Ja sam ponosna što podržavam ovu inicijativu kao dizajner smart city aplikacija. Te aplikacije će biti poveznice između gradova i njihovih građana", rekla je Monika Godfrey, jedna od stručnjakinja i mentorica na predstojećem hackatonu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak