Uvertira za izgradnju južne longitudinale

Radiosarajevo.ba


Lokal koji se nalazi u blizini Mosta Suade i Olge stoji na putu izgradnje izgradnji južne longitudinale, te je počelo njegovo rušenje.

Uklanjanje ovog objekta, koje je počelo prije dva dana, je samo uvertira u izgradnji trase južne longitudinale u dužini od 3,8 kilimetra, koja počinje od Mosta Suade i Olge, vodi preko Hrasnog i Aneksa do zgrade Suda BiH.



Južna longitudinala tek početkom naredne godine

Izvođač radova i nadzor projekta će biti odabran u oktobru, ali je još neizvjesno da li će odmah uslijediti i radovi na terenu ili će se čekati proljeće.

Na drugoj strani grada privode se kraju pripreme za realizaciju projekata izgradnje XII transverzale.

U prvoj fazi eksproprijacije pored zemljišta treba eksproprisati i šest stambenih objekata.

Kanton se za realizaciju ovog projekta kod Evropske banke za obnovu i razvoj kreditno zadužio 16.500.000 eura.

"Na trasi prve faze XII transverzale - desni silazni krak dosad je doneseno 14 rješenja o eksproprijaciji nekretnina, od kojih se tri odnose na stambene objekte. Sa većinom vlasnika bez problema su zaključeni sporazumi o određivanju naknade za eksproprisane nekretnine. Za zemljište je utvrđena cijena od 300 KM po kvadratu, a cijenu objekata određuje sudski vještak. Svi oni koji su nezadovoljni utvrđenom naknadom, nakon izdatih rješenja mogu se obratiti sudovima, a trenutno imamo i takvih slučajeva za koje će se morati čekati izvršenje presude, rekao je za Oslobođenje Nijaz Aljović, pomoćnik načelnika za imovinskopravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak