Usvojen budžet, novca nema za porodilje i studente

Radiosarajevo.ba
Usvojen budžet, novca nema za porodilje i studente


Budžet Grada Sarajeva za 2013. godinu usvojen je u srijedu i iznosi 12.116.351 KM, što je u odnosu na Nacrt budžeta umanjenje za 14,5 posto.

Također je usvojeno i 16 zaključaka kojima se, između ostalog, zadužuje Gradonačelnik da uputi inicijativu nadležnim organima za donošenje Zakona o glavnom gradu, odnosno da insistira kod nadležnih organa na hitnom provođenju presuda Ustavnog suda FBiH po tužbama Grada Sarajeva za narušavanje prava na lokalnu samoupravu.

Mnogim udruženjima i ustanovama ovim budžetom umanjeni su ili izbrisani planirani grantovi. Na udaru su se našle socijalne kategorije, narodne kuhinje i stipendije i projekat Udruženja Obrazovanje gradi BiH. Zaključeno je i da se pri predlaganju rebalansa Budžeta razmotri mogućnost ponovnog uvođenja naknade za pomoć porodiljama, zatim ponovnog finansiranja i realizacije Projekta Posao za sve i Projektaprevencije maloljetničke delinkvencije.

"Ovaj budžet manji je od prethodnog za 25 posto. Uz to, imamo i prenesene obaveze, odnosno dug iz prošle godine, koji iznosi 2.200.000 KM. Grant iz Kantona iz godine u godinu nam se umanjuje, a drastično su opala i izdvajanja iz općina. Zato ćemo tražiti da nam se daje više novca od komunalnih taksi. Jednostavno, nemamo novca za porodilje i udruženja koja vode brigu o djeci", kazao je gradonačelnik Ivo Komšić, a javio Dnevni avaz.

Grad će, kako sada stvari stoje imati novca za nastavak radova na Vijećnici i rješavanje imovinskopravnih odnosa za Trebevićku žičaru.

Loading...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak