Usvojen budžet KS u iznosu od 718 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Usvojen budžet KS u iznosu od 718 miliona KM


Na  sjednici održanoj danas u Vladi Kantona Sarajevo usvojen je Nacrt Budžeta za 2013. godinu.

Budžet za 2013. iznosi nešto više od 718 miliona
KM i manji je za 40 miliona u odnosu na prošlogodišnji. Plate i naknade troškova zaposlenih su umanjene za četiri miliona, dok su izdaci za materijal i usluge smanjeni za 22. Tekući transferi su skresani za 60 miliona, a kapitalni transferni izdaci za 40.

Na press konferenciji povodom usvajanja budžeta premijer Kantona Suad Zeljković izjavio je da se Vlada nije previše medijski oglašavala, već da će se vrednovati po onome šta je uradila.

On je dodao da je cilj budžeta da stabilizira situaciju koja je loša i da minimalni deficit od 120 miliona KM. Prema njemu mora se postaviti pitane ko je, zašto i u šta potrošio novac.

„Puno stvari ne funkcionište i nije dobro, a nečinjenje na tim stvarima dovodi nas do nemoguće misije. Nemamo šta trošiti a niko neće da se odrekne stečenih prava“, rekao je Zeković.

Zeković je rekao da je su oni na situaciju odgovorili politikama Vlade, a jedna od njih je da nema smanjenja plata u Vladi Kantona Sarajevo.

Borci, đaci, penzioneri

Svi oni koji su došli do određenog nivoa imaju isti nivo i u ovoj godini“, rekao je Zeković i dodao da je politika ove vlade da će napraviti duboku analizu stvari kao što su korištenje automobila, troškova puta, dnevnica, itd.



„Svi projekti koji su vezani za borce, đake i penionere neće biti ugroženi i njihova prava neće biti smanjena, ali ide analiza onih koji koriste to a nemaju pravo“, rekao je Zeković.

Sarajevo je postalo meka za prijavu iz opština koje se nalaze u Federaciji BiH i koji svoje potrebe realizuju u Sarajevu, a žive stotinjak kilometara dalje“, rekao je premijer i dodao da budžetski koristnici moraju znati da će se za svako radno mjesto provjeriti da li je neophodno, koliko se vremena provede na njemu, itd.

Ne odustaje od MMF-a

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra rekao je da se ne odustaje od 35 miliona KM pomoći od MMF-a. Prema njemu treba umanjiti rashode koji nisu na trezoru: obrazovanje i komunalnu privredu, koji ne naplaćuju svoju uslugu a izvršavaju je, zato, prema njemu, iz kantona treba finansiratu tu oblast. Ministar je rekao da su rashodi za ove oblasti spuštene na najniži nivo poslije rata i da se pokušava dovesti ove oblasti na samoodrživi nivo.

Kozadra je izjavio da niko u Kantonu neć dobiti otkaz, ali i da je planirano da 10.723 osobe budu skinute s budžeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak