'Usudi se, pridruži se': Mladi u BiH obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca (FOTO)

Radiosarajevo.ba

U Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama širom svijeta, 17. novembar se obiljažava kao Međunarodni dan srednjoškolaca. Tim povodom, Asocijacija srednjoškolaca BiH (ASUBiH) pod motom Usudi se, pridruži se i ove godina priredila je niz aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. strijeljani bez suđenja.

ASUBIH ove godine sa svoja 54 lokalna tima obilježava ovaj dan kroz panel-diskusije, prezentacije i mirne šetnje, a sve u cilju poboljšavanja statusa srednjoškolaca u BiH.

Član Upravnog odbora ASUBiH Zlatko Bečetović za AA je kazao da kroz moto Usudi se, pridruži se žele pozvati sve srednjoškolce da se usude pridružiti svojim drugarima u rješavanju gorućih problema u njihovoj lokalnoj zajednici, koji se tiču njih, te njihovih prava i položaja u društvu.

"Naša glavna aktivnost je panel-diskusija u kojoj učestvuju predstavnici vlasti, menadžment škola, profesori i naravno srednjoškolci. Tema je eksterna matura. Na ovaj način želimo poboljšati odnos između ovih ključnih faktora u srednjoškolskom obrazovanju", rekao je Bečetović.

On je dodao kako će u okviru obilježavanja biti održan i defile gradom Sarajevom, zatim freeze performans i fotografiranje. U aktivnostima obilježavanja učestvovat će oko 500 volontera ASUBIH-a i još hiljadu srednjoškolaca. Bečetović je na kraju svim srednjoškolcima u BiH uputio poruku: Nadmećite se, borite se, jer iza toga se krije budućnost.

ASUBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak