Ustavni sud ukinuo presudu Nikolaidisu

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud ukinuo presudu Nikolaidisu

Ustavni sud Crne Gore danas je ukinuo presudu Višeg suda od 6. juna 2009. godine, kojom su književnik Andrej Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, u kojem je tekst Đavolji šegrt objavljen 2004., bili kažnjeni sa 12.000 eura "na ime duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti" tužitelja, reditelja Emira Kusturice.

Srbijanska vlada protestuje kod crnogorske

Nikolaidis i nedjeljnik Monitor, prema odluci Ustavnog suda, neće platiti ovu cifru, i proces će biti vraćen.

"Crna Gora je počela da funkcikoniše kao istinska evropska država, kroz svoj Ustavni sud koji je u obrazloženju o ukidanju presude saopštio da ovim afirmiše slobodu govora i mišljenja.

Što se Kusturice tiče, očekujem da me nazove da dogovorimo modalitet kako da pare vrati građanima Bosne i Hercegovine koji su ih svojom beskrajnom dobrotom poslali meni, da bih platio presudu", izjavio je Nikolaidis.

Vezano: PEN: Jadna vlast koja se boji metafora

Srbijanska vlada sutra o Ugričićevoj podršci Nikolaidisu

Vladi Srbije će sutra biti podnesen izvještaj Ministarstva kulture na osnovu kojeg će donijeti odluku o upravniku Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sretenu Ugričiću, jednom od potpisnika Proglasa Foruma pisaca u kome se traži "obustava medijske hajke na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa".

"Ministar kulture Predrag Marković obavijestio je vladu da je već poduzeo aktivnosti iz svoje nadležnost da se čitav slučaj ispita i u toku sutrašnjeg dana na osnovu tog izvještaja zatražit će odgovarajuću odluku od vlade", rekao je novinarima direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović i dodao da će ta odluka zavisiti prvenstveno od izvještaja ministra kulture.
 
U Proglasu Foruma pisaca, objavljenom u utorak, potpisnici, među kojima i Ugričić, usprotivili su se "medijskoj hajci" na Nikolaidisa i naveli da su kritike beogradskih medija na račun Nikolaidisa dokaz da "srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja".

Proglas Foruma pisaca izazvao je danas burnu reakciju javnosti, zbog koje je Ugričić izjavio da je "zgrožen bezobzirnošću medija koji su mu na šokantan način pripisali stavove s kojima se nikada ne bi mogao složiti".

"Kao upravnik nacionalne biblioteke, kao pisac i javna ličnost, svoje konstruktivne i kritičke stavove sam uvijek iznosio u cilju napretka i razvoja i srpske kulture i cijelog našeg društva", naveo je Ugričić u saopćenju za javnost.

"Svjedoci smo čestog izvrtanja istine i manipulacija u tabloidnom novinarstvu, ali uvjeren sam da veliki dio javnosti neće podleći manipulaciji", naveo je Ugričić, ocijenivši novinske napise koji ga optužuju notornom neistinom i fabrikacijom.

NUNS: Polemika oko Nikolaidisovog teksta dobija neželjene razmjere  

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas da polemika oko teksta Andreja Nikolaidisa dobija neželjene razmjere i da se pretvara u hajku na grupu intelektualaca okupljenih u Forumu pisaca, čime se ugrožava i sloboda javne riječi.

"Izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je najavio da će tražiti smjenu Sretena Ugričića, direktora Narodne biblioteke, pritom spominjući i zatvor, ne samo da ne doprinosi demokratskom dijalogu već podsjeća na vremena kada je policija vodila kadrovsku politiku u kulturi", navedeno je u saopćenju NUNS-a, prenio je Tanjug.

Ugričić, kao i Filip David, Laslo Vegel, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević, Nenad Prokić i ostali, smatra NUNS, imaju pravo da u javnosti iznose svoje stavove oko Nikolaidisovog članka.

Imaju pravo, navedeno je dalje u saopćenju, i da traže da "se javnosti na uvid pružiti čitav sporni Nikolaidisov tekst kako bi se svima zainteresiranima omogućilo da formiraju jasan stav o onome što je autor iznio u članku" a da pritom ne strepe da će ih neko zbog toga strpati u zatvor ili ostaviti bez posla“.

To bi za Srbiju, smatra NUNS, bio pravi civilizacijski iskorak.

Dačić je danas izjavio da će tražiti da se razriješi dužnosti direktor Narodne biblioteke Srbije koji je podržao savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore Nikolaidisa, koji je u jednom autorskom tekstu napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik", gdje su na proslavi 20 godina Republike Srpske (RS) bili predsjednik Srbije i RS-a sa najvišim rukovodstvom, kao i srpski patrijarh.

Forum pisaca je u Proglasu, objavljenom u utorak, koji je između ostalih potpisao i Ugričić, tražio da stane "hajka na Nikolaidisa". U tom tekstu se navodi da su kritike beogradskih medija na račun Nikolaidisa dokaz da "srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja".


 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak