Uskoro prva besplatna online nastava za djecu u BiH

Radiosarajevo.ba
Uskoro prva besplatna online nastava za djecu u BiH

Danas je u Tuzli predstavljen prvi program formalne online nastave namijenjen djeci osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Nevladina organizacija ''Građanski edukativni centar'' predstavila je razvojni program online obrazovanja pod nazivom E-učionica.

E – učionica djeci, državljanima Bosne i Hercegovine pruža besplatne online tečajeve u trajanju od 5 do 10 sedmica. Svaki studijski kurs obuhvaća kratka video predavanja na različite teme i zadatke koje se podnose, obično na sedmičnoj osnovi. Polaznici koji uspješno završe kurs na kraju programa dobit će certifikate na bosanskom i engleskom jeziku.

Ovaj program na web domeni gec.ba/e-ucionica trenutno je podjeljen u nekoliko tematskih odjela: odjel za jezičke nauke, odjel za umjetničke nauke, odjel za prirodne i društvene nauke, a za očekivati je da se do početka nastave formiraju i drugi.

''E-učionica je prvi projekat ovog tipa na području Bosne i Hercegovini i veoma smo ponosni što isti možemo prezentirati našim građanima. Modernizirana e-učionica otvorena 24 sata dnevno našim učenicima će omogućiti najefikasnije iskorištavanje slobodnog vremena. To znači da će učenici sami birati kada će i kako pristupiti učenju, budući da će imati stalan pristup nastavnim materijalima i nastavi koju pohađaju, a oni koji uspješno završe izabrani program na kraju će dobiti i cefrtifikate na bosanskom i engleskom jeziku'', izjavio je za GEC Portal, Emir Vildić, izvršni direktor 'Građanskog eduaktivnog centra'.

Osnovni cilj projekta je korištenje multimedije i Interneta u svrhu poboljšanja kvalitete učenja – omogućavanjem pristupa udaljenim izvorima i uslugama i omogućavanjem suradnje i komunikacije i na daljinu.

Zvaničnim predstavljanjem programa projektne aktivnosti počinju 1. oktobra,  a nastavni proces zakazan je za početak novembra 2012. godine, saopšteno je iz nevladine organizacije 'Građanski edukativni centar'.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak