Uređivački kolegij bivših 'Dana': Hvala na dobrodošlici

Radiosarajevo.ba
Uređivački kolegij bivših 'Dana': Hvala na dobrodošlici
Foto: BH Dani

Prelazak magazina „Dani“ u vlasništvo „Oslobođenja“ još uvijek nije ni izdaleka završena priča. Nakon što je obznanjena odluka o prodaji, prije šest dana, glavna urednica „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović najavila je Ivana Lovrenovića kao novog glavnog urednika magazina.

Međutim, Lovrenović se nekoliko dana kasnije oglasio demantijem u kojem tvrdi da informacija po kojoj je on urednik „Dana“ nije tačna, odnosno da joj „nije data prilika da bude tačna“.

Ivan Lovrenović: Nisam glavni urednik 'Dana'
Ivan Lovrenović novi urednik 'Dana'
Oslobođenje postaje izdavač sarajevskih Dana

U jučerašnjem „Oslobođenju“ piše kako redakcija ovog dnevnika žali zbog povlačenja Lovrenovića sa mjesta v. d. glavnog i odgovornog urednika.

U konačnici, danas su se reagiranjem oglasili članovi bivšeg uređivačkog kolegija „Dana“, „radi valjanog, istinitog i potpuno objektivnog informiranja javnosti“ o prelasku Dana u vlasništvo „Oslobođenja“.

„Već drugi put zaredom Oslobođenje, ovoga puta iz pera ne samo glavne urednice nego i čitave 'redakcije', neumjesno se služi imenom Ivana Lovrenovića, pokušavajući mu imputirati kršenje usmenog dogovora postignutog prilikom posjete glavne i odgovorne urednice Oslobođenja redakciji Dana, s namjerom da se uposlenicima 'poželi dobrodošlica u Oslobođenje'. Ova slikovita konstrukcija zapravo prikriva da je prilikom iskazivanja 'dobrodošlice u Oslobođenje' uposlenicima Dana otkriveno da je prodan/kupljen 'samo brend', a ne i ljudi koji su taj brend godinama gradili, te da Ivan Lovrenović jest prihvatio ulogu v.d. glavnog i odgovornog urednika Dana ali pod jednim striktnim uslovom – da za to ima podršku postojećeg tima, s kojim će nastaviti praviti list. To sve nije spriječilo glavnu urednicu Oslobođenja da to već sutra, bez konsultacije s bilo kim, objavi kao gotovu vijest, kao što joj ni nakon objavljivanja te informacije nije bio problem samovlasno naručivati priloge i angažirati suradnike za priloge u Danima. Time je uredniku i kolegiju Dana jasno stavila do znanja koliko drži do autonomije buduće uređivačke politike Dana, kao i do njihovih urednika, a sve to u trenutku dok je kompletan kolektiv Dana tražio pregovore s vlasnikom Oslobođenja o osnovnim uslovima koje je bilo potrebno osigurati da bi se nastavio njihov angažman u pripremi i izdavanju Dana u okviru izdavačke kuće Oslobođenje.

Zahvaljujemo se na takvoj dobrodošlici!


Uređivački kolegij bivših Dana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak