Uprkos nedavnoj akciji, u Sarajevu povećan broj nesteriliziranih pasa

Radiosarajevo.ba
Uprkos nedavnoj akciji, u Sarajevu povećan broj nesteriliziranih pasa

Nakon akcije masovne sterilizacije pasa lutalica u organizaciji britanske fondacije Dogs Trust, u Sarajevu je u posljednje vrijeme primijećen veći broj pasa koji nisu obilježeni i nisu sterilizirani, odnosno nisu veterinarski obrađeni, kazao je Feni direktor Kantonalne veterinarske stanice Kantona Sarajevo Jasmin Kazazović. 

Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica

''Kroz akcije Dogs Trusta prošlo je više od 3.000 pasa, odnosno 3.174 psa i službe koje su bile zadužene za dovođenje pasa na operaciju nisu mogli uhvatiti dovoljan broj pasa koliko je bilo predviđeno'', kazao je Kazazović. 

On je istakao da se u posljednje vrijeme pojavljuju psi bez markica, na novim lokalitetima. 

''Građani nisu te pse primijetili ranije, što znači da psi dolaze u Sarajevo iz nekih drugih dijelova države'', kazao je Kazazović. 

''Prebacuju, dovode i švercuju  pse''

Naglasio je da je povodom toga održan sastanak s kantonalnom veterinarskom inspekcijom, a bit će održan i s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS-a da bi se zatražila bolja kontrola vozila u kojima se može vršiti prijevoz pasa.

''Potrebno je vršiti bolju kontrolu kombija ili vozila koji mogu prevući veći broj pasa. Jer svaki vlasnik mora imati odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju za svog psa, i ukoliko se primijeti da u nekom vozilu ima veći broj pasa a nemaju dokumentaciju, to znači da prebacuju, dovode i švercuju  pse'', kazao je Kazazović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak