Uprava preduzeća ZOI 84' otpušta 50 radnika

Radiosarajevo.ba
Uprava preduzeća ZOI 84' otpušta 50 radnika

U preduzeću ZOI '84 u narednom periodu 50 radnika ostat će bez posla. 

Ako ne započnemo realizaciju sanacionog programa koji podrazumijeva otpuštanje radnika, nećemo imati drugog izbora nego da potpuno zatvorimo preduzeće i stavimo ključ u bravu. Ovo je u izjavi za Oslobodjenje.ba kazao Džemal Bisić, v.d. direktor ZOI '84.

Džemal Bisić: Optimističan sam za ZOI'84, ali...

Bisić je istakao da je dio obaveza prema radnicima ispunjen, ali da je ostalo još posla da se uradi kako bi preduzeće opstalo. 

"Dobili smo jedan dio sredstava kojim smo uspjeli isplatiti jednu platu, topli obrok i dio dobavljačima koji su nam važni za predstojeću zimsku sezonu. Našli smo novac za gorivo i rezervne dijelove, a uplatili smo 50 hiljada KM Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a da radnici mogu ovjeriti knjižice. Što se tiče zimske sezone, uposlenici rade sve što je u njihovoj moći da budemo spremni. Ski-karte su puštene u prodaju polovinom prošlog mjeseca i sada čekamo snijeg, mada nam prognoze nisu baš naklonjene", rekao je Bisić. 

Dodao je da rade na tome da dobiju još neka dogovorena sredstva koja su preduslov za realizaciju programa sanacije. 

"U kontaktu smo sa bankama i sa Vladom KS-a oko načina realizacije programa sanacije. Jedan dio programa sanacije je nova sistematizacija u ZOI '84, koja podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih. Sada ih je 197 i morat ćemo taj broj smanjiti za 50 radnika. Imamo opciju da smanjimo broj radnika pa da probamo nešto da napravimo ili da se ZOI '84 skroz ugasi, jer drugačije ne možemo funkcionisati", naglasio je Bisić.

Iako je preduzeće u gubicima od 14 miliona KM još niko od odgovornih, a prije svih bivši direktor Salko Hasanefendić za to nije procesuiran. Hasanefendić je, dok je bio direktor, broj radnika sa 110 povećao na 197 i stvorio milionske gubitke.

"Određena dokumentacija je otišla u Tužilaštvo KS-a i mi ne možemo uticati na njihov rad. Očekujem da se to ispita i ne želim prejudicirati ko je kriv ili nije", kazao je Bisić.

Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika ZOI '84, istakao je da nova uprava svoj posao radi korektno. 

"Stvari idu nabolje, dvije plate smo dobili i čekamo isplatu još četiri koje nam duguju. Namjera nam je da preduzeće stane na noge. Uprava je imala sastanak sa rukovodiocima sektora i jedan dio radnika će morati ostati bez posla i biti zbrinut u skladu za zakonom. Idemo korak po korak to i jeste bolna faza, ali ako do toga ne dođe, preduzeće će se ugasiti. Što se tiče gubitaka znam da je prethodna uprava tužena i da su bile dvije rasprave i da je posljednja odgođena za februar iduće godine. Tražio sam da se kaže ko je kriv za gubitke i brojne malverzacije i da SIPA i ostali uđu u preduzeće i odrade svoj dio posla", zaključio je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak