Upozorenje na opasnost izbijanja požara

Radiosarajevo.ba
Upozorenje na opasnost izbijanja požara


Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo
upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i naftovoda.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123, kao i Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj telefona 121, te policiju na broj telefona 122.

Ova uprava podsjeća da su prethodnih godina u istom periodu evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete.

Također, napominju da su osobe koje spaljuju korov ili lože vatru na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i u potpunosti ugasiti, kao i da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Vlasnici, odnosno korisnici zemljišta koji vrše organizirano spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini zemljišta, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce, saopćeno je iz Civilne zaštite KS.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, iz Kantonalne uprave civilne zaštite napominju da su za to, u skladu s Krivičnim zakonom Federacije BiH, predviđene novčane kazne kao i kazne zatvora.

Kantonalna uprava civilne zaštite apelira na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može izazvati velike posljedice, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak