Upoznajte HJK i Nõmme Kalju, moguće Željine protivnike

Radiosarajevo.ba
Upoznajte HJK i Nõmme Kalju, moguće Željine protivnike

Fudbaleri Željezničara će, ukoliko prođu ekipu Viktorije iz Plzena, u trećem pretkolu Lige prvaka igrati protiv boljeg iz dvoboja HJK Helsinkija i JK Nõmme Kalju.

Ova dva kluba odigrala su bez pogodaka u prvom susretu igranom u Helsinkiju, te će se o putniku u treće pretkolo odlučivati u Tallinu, 23. jula.


Za razliku od estonskog tima, finski HJK Helsinki je nešto poznatiji bosanskohercegovačkoj javnosti. Riječ je o jednom od najuspješnijih finskih fudbalskih klubova koji je osnovan

Boje kluba su plavo-bijele. U vitrinama imaju 25. naslova prvaka države, dok im je u evropskim takmičenjima najveći uspjeh plasman u grupnu fazu Lige Prvaka u sezoni 1998./99.

Helsinki je u sezoni 2010./11. u trećem pretkolu Lige pvaka izbacio beogradski Partizan utrpavši im ukupno pet golova, dok su primili samo jedan. Već naredne sezone, također u trećem pretkolu najelitnijeg takmičenja igrali su protiv zagrebačkog Dinama koji ih je izbacio ukupnim rezultatom 3:1.

Dom HJK-a je Sonera Stadium koji prima nešto više od 10.000 gledalaca.


JK Nõmme Kalju je estonski fudbalski klub iz Tallinna. Osnovani su 1923, ali je, nakon dugogodišnje neaktivnosti, svoj rad obnovio 1997. godine.

Prošlu sezonu završili su na čelnoj poziciji estonskog prvenstva s 29 pobjeda i samo dva poraza. To im je ujedno i prva titula prvaka države. Do sada su na evropskoj sceni odigrali osam utakmica i nisu ostvarili niti jednu pobjedu, ali su ostvarili četiri remija.

Matični stadion im je Hiiu, ali od 2012. nastupaju na Kadriorg stadionu koji prima oko 5000 gledalaca.

Ipak, prvak Bosne i Hercegovine mora prvo proći Viktoriju iz Plzena, pa se onda zanimati pobjednikom finsko-estonskog duela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak