'Uposlenici Zemaljskog muzeja dolaze na posao i brinu se o eksponatima'

Radiosarajevo.ba
'Uposlenici Zemaljskog muzeja dolaze na posao i brinu se o eksponatima'

Zemaljski muzej BiH je zatvoren za javnost, ali rad nije prekinut u ovoj muzejskoj i naučnoj instituciji. Uposlenici dolaze u Muzej i brinu se o eksponatima te niko ne može tvrditi da su eksponati napušteni ili ugroženi - istaknula je za Agenciju Fena muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Marica Filipović.

Podvlači da uposlenici kao muzeolozi nikada ne bi ostavili muzejske eksponate bez nadzora ili brige o njima te je stoga jako iznenađena i frapirana izjavom člana privremenog Upravnog odbora Muzeja Jakoba Fincija, naglasivši da njegove tvrdnje ne stoje.

Finci je jučer izrazio zabrinutost stanjem eksponata, s obzirom na to da je muzej već gotovo dvije godine zatvoren za javnost, a posebno onih koji su stari vijekovima. Također je ocijenio da u radu uposlenika ima dosta kršenja zakona te kriminalnih radnji.

Filipović podsjeća da je u toku sudski postupak, kojim je Zemaljski muzej BiH tužio državu BiH, Federaciju BiH i Kanton Sarajevo za nepreuzimanje osnivačkih prava nad ovom institucijom.

''Samo onaj ko preuzme osnivačka prava za Muzej može postavljati upravni odbor i dalje zahtjeve prema Muzeju. Neko se mora očitovati kao nadležan za ovu instituciju. Do sada su se svi pozivali na Dejtonski sporazum, tvrdeći da nisu nadležni za ovaj muzej'', ističe ona.

Podvlači da je briga o eksponatima otežana jedino u kontekstu kupovine hemijskih preparata koji se koriste za zaštitu muzejskih predmeta. Ipak, uposlenici su se do sada i za takve stvari uspijevali snaći.

''Mi moramo privesti kraju sudski proces koji smo započeli, a to ipak ne može vječno trajati. Sud će donijeti odluku da se neki nivo vlasti mora očitovati, odnosno utvrditi kome  ovaj muzej zapravo pripada. Pričekat ćemo odluku suda, pa ćemo onda vidjeti šta će dalje biti'', podvukla je ona.

Filipović podsjeća da se ovaj muzej od kraja rata bori za definiranje statusa, kao i da vrata ove institucije nisu odmah zatvorili po prestanku priliva finansijskih sredstava. Muzej je u punom kapacitetu radio godinu dana bez plaća uposlenicima - cijelu 2011.  te gotovo cijelu 2012. godinu, sve do 4. oktobra kada su vrata Muzeja zatvorena.

''To je kompleksna institucija sa četiri objekta i puno uposlenih, te ne može raditi s nekim minimumom sredstava. Stalno smo upozoravali sve nivoe vlasti da nema finansijske podrške i da je  ovaj muzej u strašnoj situaciji, te da će biti zatvoren. Niko nije reagirao niti imao razumijevanja prema Muzeju. Sud je bio naš krajnji korak'', zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak