Upoređivanje cijena u prodajnim centrima

Radiosarajevo.ba
Upoređivanje cijena u prodajnim centrima

Najviše novca mjesečno trošimo na namirnice, a prema posljednjim informacijama, potrošačka korpa u BiH je jedna od najskupljih u Evropi, kad se uzmu u obzir prosječne plate. Prema podacima od prije dva mjeseca, potrošačka korpa u FBiH iznosi 1.600 maraka, a u RS je oko 1.740, dok je prosječna plata u FBiH 817 KM, a u RS 811 KM.

No, uvijek postoji mogućnost da na nečemu uštedite.

Prema uporedbi portala Namirnice.ba, za namirnice koje u jednom prodajnom centru kupite za 400KM, u drugom će vam trebati 440KM. Za kraj godine, ovaj portal je sabrao sve ukupne cijene iz svojih dosadašnjih sedam sedmičnih tabela i napravio finalnu tabelu.

U sedmičnim tabelama je bilo i onog što se često kupuje, a i onog što se rijetko kupuje. Korpe takve i jesu. 70tak % je onog što nam treba, ako ne i manje od toga, a ostalo su stvari na koje slučajno naiđemo pa onda kupimo.

U tabeli je zabilježeno 135 artikala iz četiri marketa koja su ušla u analizu (Konzum, Mercator, Interex, Bingo), odnosno 540 cijena. U tabeli su sabrane sve ukupne cijene te je dobijena ukupna velika cijena i ukupna velika razlika, zatim vrijednost prosječne korpe na osvnu svih ukupnih cijena iz pojedinačne tabele, te razlike između tih prosječnih korpi.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak