Unutrašnjost sarajevske katedrale u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Unutrašnjost sarajevske katedrale u novom ruhu

Unutrašnja rasvjeta u katedrali Srca Isusova u Sarajevu je završena nakon što je od 26. studenoga pa do danas grupa njemačkih majstora i donatora iz Aachena postavila dodatna rasvjetna tijela, javlja KTA.

Izrađena su tako da što manje zaklanjaju svod katedrale. Slijedećeg ljeta trebala bi započeti reastauracija vrijednih katedralnih orgulja čime bi projekt unutrašnje obnove katedrale trebao biti dovršen, javila je Fena.

"Vrlo sam Bogu zahvalan i zahvalan našim dobrim ljudima iz Aachena koji su stručno napravili osvjetljenje katedrale. Stručno postavljena rasvjeta dovela je do toga da katedrala zaista iznutra još ljepše izgleda. Ovako elegantna osvjetljenja ne upadaju u oči i na fin način popunjaju katedralu i kao konstrukcija i kao osvjetljenje. Osvjetljenje daje određenu toplinu i čini da ljudima bude drago unutra boraviti", kazao je kardinal Vinko Puljić ističući da se posebno raduje što su rasvjetna tijela postavljena pred advent, liturgijsko vrijeme priprave za Božić.

Napomenuo je da ne treba zanemariti ni ekonomsku stranu ovog projekta jer nova rasvjeta daje više svjetla, a troši manje energije.

Ohrabriti katolike

I ovaj projekt, koji s dopremom i montažom košta oko 47 000 eura financirali su dobrotvori iz ahenskog naselja Burtscheid ali i cijelog grada. Glavni inicijator ovog projekta kao i cjelokupnog projekta unutrašnje obnove katedrale vrijednog više od pola milijuna eura jest dugogodišnji tamošnji župnik i počasni kanonik vrhbosanski mons. Heribert August.

"Rado sam došao u Sarajevo kako bih bio nazočan postavljanju nove rasvjete i osvjedočio kako se projekt obnove katedrale polako privodi kraju, s tim da će sve biti sretno zaključeno obnovom orgulja", kazao je mons. Heribert ističući kako ovo čini iz istinskog prijateljstva prema zemlji, ljudima i Crkvi i Bosni i Hercegovini.

 "Na taj način želimo ohrabriti i katolike u ovoj zemlji da ovdje budu i tu ostanu i da se u svojim crkvama osjećaju kao kod kuće", rekao je mons. Heribert, koji se prisjetio da je u Sarajevo prvi put došao 1978. godine kada je posjetio svog prijatelja, sada pokojnog mons. Marka Josipovića.

Izvođači radova iz Njemačke

Poručio je katolicima u Sarajevu i u BiH da hrabro žive svoju katoličku vjeru i da pokazuju kako je lijepo biti kršćanin, a svim ljudima u ovoj zemlji da i dalje napreduju te da se čim prije priključe Europskoj uniji.

Inače, tijekom  postavljanja rasvjetnih tijela u Sarajevu je boravio i Dieter Philipp, vlasnik tvrtke Philipp u Aachenu i predsjednik obrtničke komore te voditelj radova na renoviranju katedrale, glavni restaurator katedrale Peter Ron i arhitekt Lobs iz Aachena. Postavljanje rasvijetnih tijela izvela je tvrtka "Elektro Anton Beckers" iz Aachena.

Rektor katedrale mons. Ante Meštrović podsjetio je da su radovi na unutarnjoj obnovi sarajevske katedrale Srca Isusova započeli 29. rujna 2010., a završeni misnim slavljem 15. listopada 2011. Dodao je da je tako katedrali vraćen sjaj iz 1889. godine i izgled kako ju je zamislio njezin graditelj Josip Stadler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak