UNSA: Evropski programi omogućili su da bh. univerziteti ojačaju

Radiosarajevo.ba
UNSA: Evropski programi omogućili su da bh. univerziteti ojačaju

Danas su na Univerzitetu u Sarajevu predstavljeni Tempus projekti u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje, te njihovi ciljevi i dosadašnja postignuća.

Tempus, jedan od najstarijih programa Evropske unije, ima dva opća cilja a to su unaprijeđenje kvalitete visokog obrazovanja sa težnjom za povezivanje sa tržištem rada i izgradnja kapaciteta visokoškolskih institucija.

Danas Tempus program ima za cilj pomaganje obrazovnim sistemima visokog obrazovanja partnerskih zemalja na temeljima bolonjskog procesa.

Univerzitet u Sarajevu u Tempus programu počeo je učestvovati još 1996. godine, a od 2007. godine UNSA učestvuje u fazi Tempus 4, koja bi se trebala završiti do 2017. godine.

Prorektor za naučnoistraživački rad UNSA prof. dr Faruk Mekić naglasio je da Bosna i Hercegovina bez uslovljavanja učestvuje u ovim programima, te da se program Erasmus+, koji je izazvao različite reakcije javnosti, ne odnosi na Tempus projekte.

Aleksandra Nikolić, jedna od koordinatora projekata u sklopu Tempus programa podcrtala je važnost projekata, upoređujući stanje kapaciteta bh. univerziteta poslije rata i danas, te rekavši kako je Tempus imao najznačajniju ulogu u jačanju sarajevskog univerziteta.

„Naše kolege iz Evrope otvorile su nam vrata svojih institucija potpuno besplatno, i za studente i za nastavno osoblje i mi smo mogli da počnemo da živimo akademski život u Evropi, a onda i da nastavimo da živimo svoje profesionalne živote ovdje“ rekla Nikolić, dodavši da je mobilnost važna jer pruža mogućnost uvida u organizaciju nastave na svjetskim univerzitetima.

Tempus programi su omogućili nova znanja za bh. studente i profesore, kao i izdavanje novih udžbenika u pojedinim oblastima. Kao projekat od posebnog značaja, na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je prvi projekat u oblasti umjetničko istraživačkog rada koji se realizuje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Mobilnost bh. studenata i nastavnog osoblja

U okviru svakog Tempus projekta omogućena je mobilnost u pogledu izrade master teza i doktorskih disertacija, pa je tako svakom studentu omogućeno da svoju tezu započne ili završi na nekom evropskom univerzitetu.

Do sada su u programima Evropske unije učestvovale 273 osobe iz BiH, uključujući i studente i nastavno osoblje, koji su imali priliku svoje znanje usavršavati na inostranim univerzitetima. Naše visokoškolske ustanove ugostile su 175 studenata i profesora sa inostranih fakulteta.

Evaluacijski izvještaj Univerziteta u Sarajevu, koji je preduslov za akreditaciju univerziteta, biće naredne sedmice predat kantonalnom ministarstvu, što će biti korak ka akreditaciji sarajevskog univerziteta.

Sarajevski univerzitet još uvijek nije priznat u Evropi

Univerzitet u Sarajevu podržava Erasmus+

Iako će Bosna i Hercegovina i u prvoj fazi programa Erasmus+ imati pristup pojedinim segmentima programa, poželjno je puno učešće naše države u ovom programu, istakao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba prof.dr Faruk Mekić.

Erasmus+ je evaluirao iz ostalih projekata Evropske unije i njegov fond će iznositi 14, 7 milijardi eura za zemlje učesnice.

Kazavši kako puno učešće u programu znači i izdvajanje 5 miliona eura godišnje iz budžeta Bosne i Hercegovine za članarinu, prof. dr Mekić smatra da su diskusije koje su vođene na nivoima vlasti uzrokovane pitanjem ko će obezbijediti taj novac.

Delegacija EU: 'Naš je cilj puno učestvovanje BiH u programu Erasmus'

„Bosna i Hercegovina je mala zemlja, malog kapaciteta, tih 5 miliona eura koji se podrazumijevaju za korištenje potpunog programa Erasmusa povlači pitanje da li ćemo biti spremni jer su to veliki novci, zahtijeva se veliki angažman znanstvenog i stručnog kapaciteta, a smatram da nismo dovoljno iskoristili ni ono što je bio cilj Tempusa“ rekao je Mekić za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje da li Univerzitet u Sarajevu podržava Erasmus+, on je rekao da treba otvoriti sva vrata Evrope, posebno mladim ljudima i profesorima.

Studenti poručili: Ovo je samo početak!

„Podržavamo potpuno zahtjeve naših studenata da se u kapacitetu koliko BiH može koriste fondovi Evropske unije“ dodao je Mekić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak