Univerzitet u Sarajevu: Odobren upis za 5.714 studenata

Radiosarajevo.ba
Univerzitet u Sarajevu: Odobren upis za 5.714 studenata

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS odobrila upis za 5.714 studenata na prvi ciklus studija , javlja Fena.

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas donijela Odluku o broju i strukturi studenata koji upisuju prvu studijsku godinu I i II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2013./2014. godini.

Odluka je donešena u skladu s Planom upisa u prvu godinu I i II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2013./2014. godini.

Na prvi ciklus studija odobren je upis za 5.714 studenata na 26 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu, a do ove odobrene kvote došlo se nakon analize i sagledavanja nekoliko ulaznih pokazatelja.

Prijedlog Univerziteta u Sarajevu je bio polazni dokument, a jedna od osnovnih vodilja do konačne kvote bio je i tačan broj do 5.460 upisanih studenata u prošloj akademskoj godini.

Također, u obzir su uzeti i podaci iz Službe za zapošljavanje KS za proteklih pet godina, saopćila je Press služba KS.

Bitan ulazni parametar bio je i broj učenika koji su ove godine u Kantonu Sarajevo završili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, njih oko 4.800, te podaci o očekivanom broju studenata koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak