Umjetnici nakon osam godina stupaju u radni odnos

Radiosarajevo.ba
Umjetnici nakon osam godina stupaju u radni odnos


Nedavno usvojenim izmjenama i dopune Zakona o pozorišnoj djelatnosti izmjenjena je odredba prema kojoj umjetnici nakon 18 godina rada stupaju u radni odnos, a od stupanja na snagu ovog dokumenta, umjetnici već nakon osam godina imaju pravo na to, piše Oslobođenje.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na prošlom zasjedanju usvojili izmjene i dopune Zakona o pozorišnoj djelatnosti, kojim bi ovaj segment trebao biti dodatno uređen.

Izmjenama i dopunama omogućavaju da sva pozorišta djeluju samostalno.

"Pozorište je slobodno i samostalno u stvaralačkom djelovanju. Zabranjena je cenzura javnog izvođenja scenskog djela, čime se posebno naglašava sloboda umjetničkog djelovanja", navodi se u Zakonu.

Nove odredbe, između ostalog, nalažu institucijama kulture da sarađuju sa pozorištima nacionalnih manjina, a kako stoji u Zakonu, cilj je podsticaj slobodne kulturnog izražavanja na jezicima nacionalnih manjina i pružanja pomoći u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.

Prema novim odredbama, pozorišta su dužna snimati sve premijerne izvedbe u skladu s propisima arhivske građe.

Javnosti rasprava o ovom zakonu trajat će 15 dana zbog hitnosti i njegove važnosti za kulturne insitucije i radnike, piše Oslobođenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak