ULUPUBiH o 'smrti muzeja'

Radiosarajevo.ba
ULUPUBiH o 'smrti muzeja'

Povodom zatvaranja Zemaljskog muzeja i Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH oglasilo se saopštenjem u kojem stoji: 

"Nakon 130 godina rada, danas je najavljeno oficijelno zatvaranje Zemaljskog muzeja. Muzej se zatvara zbog nebrige nadležnih vlasti BiH, kao i činjenice da radnice i radnici ove ustanove već mjesecima nisu primili platu!

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine ULUPUBIH najoštrije se protivi ovakvoj kulturnoj politici koju sprovodi vlast i nadležni organi. Kulturne institucije osnov su identiteta Bosne i Hercegovine a njihovim uništavanjem podrivaju se temelji države.

Zbog toga tražimo promjenu kulturne politike i hitnu reakciju nadležnih organa na pronalaženju finansijskih sredstava kojim će se omogućiti sanacija stanja u Zemaljskom muzeju, Umjetničkoj galeriji BiH i ostalim institucijama kulture koje se nalaze na rubu održivosti.

Pozivamo i ostale institucije kulture u BiH da se pridruže zahtjevu za promjenu kulturne politike načina finansiranja u ovoj oblasti."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak