ULUBiH poziva na Okrugli stol: 'Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima'

Radiosarajevo.ba
ULUBiH poziva na Okrugli stol: 'Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima'

Nezadovoljni kulturnim politikama na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a potaknuti neaktivnostima odgovornih u vezi s organizacijom Paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu, likovni umjetnici pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na današnjem okruglom stolu pod nazivom Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima.

Na događaju koji će se održati u Klubu Gradske galerije Collegium artisticum, danas (četvrtak) 19. marta 2015. godine od 13.00, govorit će: 

- Admir Mujkić, likovni umjetnik, predsjednik ULUBIH-a

- Almin Zrno, fotograf, predsjednik ULUPUBIH-a

- Jusuf Hadžifejzović, likovni umjetnik

- Ema Mazrak, doc. historije umjetnosti

- Gordana Anđelić-Galić, likovna umjetnica

- Ines Tanović, novinarka i historičarka umjetnosti

- Moderatorica: Kristina Ljevak, novinarka

Organizatori u pozivu navode kako su događaj upriličili povodom protesta koji su uputili odgovornim instancama. Tekst protesta pročitajte u nastavku: 

Protest

1. Zbog - vođenja takve kulturne politike čija je posljedica urušavanje bosanskohercegovačke likovne scene i proizvođenja nepovoljne klime za umjetničko djelovanje u likovnoj oblasti.

2. Zbog - diletantskog vrednovanja likovnih umjetnika i njihovih djela političkih institucija (umjesto struke), koje je nastalo kao posljedica općeg urušavanja vrijednosti i stvaranja političkog meteža koji, nekompetentnim pojedincima postaje povoljno tlo za lov u mutnom što u konačnici šteti, prije svega, ugledu profesije, ali i ugledu države Bosne i Hercegovine.

3. Zbog - nepovoljnog i ignorantskog odnosa politike, prvenstveno prema našim umjetničkim Udruženjima koja postoje od 1947. ULUBIH i 1954. ULUPUBIH i zajedno broje više od 650 članova, ali i prema drugim likovnim institucijama.

Mi, likovni umjetnici, insistiramo da nas u zemlji i svijetu predstavljaju samo izuzetni, reprezentativni umjetnički radovi najboljih bh. likovnih umjetnika, (koje, srećom, naša država ima), čija je vrijednost prepoznata i priznata na svjetskoj likovnoj sceni kao i u domaćim stručnim krugovima. Odabir djela treba biti stručan, transparentan i prema unaprijed dogovorenim procedurama.

Ne pristajemo da gledamo sa strane kako politika izdaje naša načela i kako nas u reprezentativnim galerijama, na svjetskim izložbama i bijenalima, predstavljaju ljudi koji se nikad nisu ni okušali u likovnom stvaralaštvu ili imaju sumnjivu profesionalnu reputaciju u likovnoj oblasti.

Ujedinjeni smo u navedena strukovna udruženja radi ostvarenja slobode umjetničkog stvaralaštva u sigurnom, demokratskom i modernom društvu, u kome umjetnici ravnopravno utječu na kreiranje socijalnih i kulturnih trendova i politika i rade na unapređenju, stimulaciji i razvoju likovnih, primijenjenih umjetnosti i dizajna u BiH. Imamo namjeru da naša načela provodimo u djelo.

Ovaj protest potpisali su: 

- ULUPUBIH - Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH

- ULUBIH - Udruženje likovnih umjetnika BiH

- Grupa Zvono

- Charlama Depo

- Profesori Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak