Ulicom Kike Sarajlića protiv Kralja Tvrtka

Radiosarajevo.ba
Ulicom Kike Sarajlića protiv Kralja Tvrtka

Zbor građana koji je u petak 30 marta održan u sarajevskoj mjesnoj zajednici Marijin Dvor ličio je na teatar. Svaka na svojoj strani, sjede suptrotstavjene grupe građana - predlagači promjene spram ogorčenih stanara. Ostrašćeno i emotivno iznose svoje argumente, upadaju jedni drugima u riječ, a situaciju nemuštim birokratskim frazama pokušava riješiti 'predsjedavajući skupa'. Riječ je o Javnoj raspravi za preimenovanje dijela ulice Kralja Tvrtka od broja 9 do broja 22 u Ulicu Izeta Kike Sarajlića.

Inicijativa da se jedna od ulica u Sarajevu imenuje po pjesniku Izetu Kiki Sarajliću postoji još odavno. I naš portal je u svom prvom tekstu serije 'Junaci bez ulica' pisao o Kiki Sarajliću, apelirajući na javnost da se ovom pjesniku dodijeli ulica u Sarajevu.

Ali, nekom svojom logikom vođeni, članovi Kruga 99 - Asocijacije nezavisnih intelektualaca odlučili su da svoj prijedlog usmjere na ulicu koja nosi ime prvog bosanskog kralja - Kralja Tvrtka. Prijedlog su po redovnoj proceduri uputili prema Općini Centar, ova uputila nadležnoj komisiji (za odlikovanja i imenovanja), čiji je  predsjednik prijedlog predstavio stanarima mjesne zajednice na čijem području se nalazi spomenuta ulica. Oni su tokom jučerašnje Javne rasprave jednoglasno iskazali svoje protivljenje ovom prijedlogu. 

Pojasnimo slučaj i sa geografske strane - ulica Kralja Tvrtka je jedna od kraćih ulica u centru grada, ima tek tridesetak kućnih brojeva, a proteže se između Titove i Kranjčevićeve ulice na Marijin Dvoru (u nivou Opće bolnice). Pod pravim uglom na ovu ulicu pruža se i jedan njen krak koji je spaja s ulicom Fra Anđela Zvizdovića, u nivou ulaza u Unitic. Ovaj dio ulice, dugačak šezdeset koraka, po mišljenju intelektualaca iz Kruga 99 trebao bi se nazvati imenom Izeta Sarajlića.


Obrazlažu svoj prijedlog činjenicom da je pjesnik godine svoga djetinjstva proveo u ovoj ulici, te da je to bilo iskustvo koje je oblikovalo njegov pjesnički identitet.

Budite sretni što vas se pita!
Predsjednik opštinske komisije Velija Katica, naljutio je stanare kada je vidno favorizirao prijedlog Kruga 99, rekavši, između ostalog, sljedeće: "Novost je u tome da se od sada građane pita za ovakve prijedloge. Vi sada imate pravo da prihvatite prijedlog, čemu se iskreno nadam, ili da ga ne prihvatite, čime će se prijedlog odbaciti." 

Sličan argument potegao je i predjednik Savjeta MZ Marijin Dvor - Crni Vrh Midhat Kazaz kada je ubjeđivao građane da mogu biti sretni što ih se uopće pita. Njegovu su ulicu, izjavio je, preimonovali bez da je iko pitao stanare šta misle o tome. 

Od četrdeset i četvero prisutnih stanara, svi su odbacili prijedlog, a njihovi argumenti sastoje se u sljedećem: 

- Niko ne spori da Izet Kiko Sarajlić treba dobiti obilježje u Sarajevu, ali to ne smije biti ulica koja nosi ime utemeljitelja bosanske državnosti.
- Ulica je isuviše kratka da bi se dijelila.
- Preimenovanje bi iziskivalo velike materijalne troškove građana i pravnih lica koja su u njoj smještena.
- Grad Sarajevo se širi, a mnoge ulice u gradu još nemaju svoje ime.
- U ulici je dugi niz godina živio i Rejhan Demirdžić (nazvan 'dobrim komšijom'), koji takođe nema svoju ulicu.

Prijedlog ima svoju historiju
Slična inicijativa za preimenovanje postojala je prije deset godina, no tada je grupa građana pokrenula peticiju kojom je zaustavljen proces preimenovanja ulice. 

U tekstu peticije koji su tada potpisali stoji sljedeće: "POVIJESTI BOSNE IME TVRTKA I KOTROMANIĆA UPISANO JE ZLATNIM SLOVIMA. POZIVATI SE NA DRŽAVNI KONTINUITET BOSNE BILO BI NEMOGUĆE BEZ SREDNJOVJEKOVNE TVRTKOVE DRŽAVE. ZATO SMATRAMO DA BI I BOSNA I NJENI GRAĐANI TREBALI POKAZATI VIŠE POŠTOVANJA PREMA SVEMU ŠTO  JE U VEZI SA NJEGOVIM IMENOM. PONAŠAJUĆI SE I REAGIRAJUĆI NA TAJ NAČIN, MI, POTPISNICI OVE PETICIJE, IZRAŽAVAMO SVOJE NEZADOVOLJSTVO, ČUĐENJE I NESLAGANJE SA INICIJATIVOM DA SE I DIO ULICE SA IMENOM NAJVEĆEG BOSANSKOG KRALJA PREIMENUJE U IME PJESNIKA IZETA KIKE SARAJLIĆA.  NAŠE ČUĐENJE JE TIM VEĆE JER SE MEĐU INICIJATORIMA TE PROMJENE POJAVLJUJU LJUDI, UDRUGE KOJI SE JAVNO DEKLARIRAJU KAO PRINCIPIJELNI I PROBOSANSKI ORIJENTIRANI, ONI KOJI TVRDE DA POŠTUJU BOSANSKU DRŽAVNOTVORNU PROŠLOST. NE ULAZEĆI U NJIHOVE MOTIVE, I NE SPOREĆI PRAVO ISTIMA DA POKUŠAJU  NEKI NOVI PROSTOR, INSTITUCIJU, ILI SLIČNO NAZVATI PO IMENU TOG PJESNIKA, PROTESTIRAMO I TRAŽIMO DA SE IME KRALJA TVRTKA ZAŠTITI OD TAKVOG OMALOVAŽAVANJA I INICIJATIVA O PROMJENI NAZIVA ULICE SA NJEGOVIM IMENOM ENERGIČNO ODBACI."

U tekstu peticije građani jasno izražavaju stav da nemaju ništa protiv da se imenom pjesnika Izeta Kike Sarajlića nazove neki drugi prostor ili institucija, no apeliraju da se ne dira u ime ulice koja nosi naziv bosankog kralja.

Peticiju su tada potpisali Nermina Kurspahić, Muhamed Filipović, prof. dr. Mustafa Imamović, prof. dr. Zdravko Grebo, Ivan Lovrenović, Dubravko Lovrenović, a  u međuvremenu su inicijativu su podržali akademik  Esad Duraković, prof. dr.  Asim Mujkić, prof. dr. Nermina Mujagić, Haris Pašović, prof. dr. Jasna Šamić, Slobodan Blagojević, Hamdija Demirović i Jasmila Žbanić.

Junaci bez ulica
U Sarajevu su se nakon rata promijenila imena mnogih ulica, različitim procedurama i iz razlčitih razloga. Veliki broj građana protivi se takvoj praksi. Za pohvalu je inicijativa Općine Centar da se od sada za ovakve prijedloge pita one koji bi time bili i najviše 'pogođeni' - stanare pomenute ulice. Novosagrađene ulice još uvijek nemaju svoje nazive. Na desetine postojećih nose imena likova čije su zasluge nepoznate čak i stanovnicima istih. Uglavnom, kandidatkinja za ulicu Izeta Kike Sarajlića je mnogo i treba podržati dalja nastojanja da ovaj sarajevski pjesnik dobije svoje obilježje.

O svim junacima koji u Sarajevu još nisu dobili svoju ulicu čitajte u našem dosijeu na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak