Ulične akcije u 10 bh. općina i lokalni gender akcioni planovi

Radiosarajevo.ba
Ulične akcije u 10 bh. općina i lokalni gender akcioni planovi

Više bh. nevladinih organizacija danas je organiziralo u deset bosanskohercegovačkih općina ulične akcije radi podjele promotivnih materijala i predstavljanja lokalnih gender akcionih planova.

''Cilj ovih aktivnosti je podrška usvajanju lokalnih gender akcionih planova i podrška za provedbu ovih planova u općinama u kojima već postoji strateški dokument, ali ne primjenjuje se adekvatno'', pojasnila je u izjavi Feni Sabiha Husić, direktorica Udruženja 'Medica', koje je ovu uličnu akciju organiziralo u Zenici.

Husić navodi da u okviru dvogodišnjeg projekta 'Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici', 13 nevladinih organizacija od aprila ove godine aktivno rade na izradi lokalnih gender akcionih planova.

Partnerske organizacije su u saradnji s lokalnim vlastima inicirale aktivnosti za izradu lokalnih gender akcionih planova na području općina gdje nisu postojali, kao i revidiranje postojećih akcionih planova.

Izrada lokalnih gender akcionih planova je inicirana u općinama Bihać, Bijeljina, Bosansko Grahovo, Ilidža, Laktaši, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica, te revidiranje planova u općinama Bratunac i Sanski Most.

''Tokom današnjih uličnih akcija predstavnici nevladinih organizacija uključenih u ovaj projekt informirali su građanstvo o tome šta je to lokalni gender akcioni plan i kako se mogu kreirati jednake mogućnosti za muškarce i žene'', ističe Husić.

Naglašava da je BiH 2003. godine dobila Zakon o ravnopravnosti spolova, koji je propisao jednake mogućnosti za muškarce i žene, ali da je implementacija ovog zakona spora.

Stoga je cilj lokalnih gender akcionih planova, kako je objasnila, da se aktiviraju građani i političari u ovoj oblasti i vode računa o potrebama i žena i muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak