Ulica u Banjoj Luci bi mogla dobiti ime Srđana Aleksića

Radiosarajevo.ba
Ulica u Banjoj Luci bi mogla dobiti ime Srđana Aleksića

Jedna ulica u gradu na Vrbasu uskoro bi mogla ponijeti ime Srđana Aleksića, Trebinjca koji je prije 20 godina izgubio život spašavajući sugrađanina Alena Glavovića.

Inicijator ovakvog prijedloga, koji će se uskoro naći i pred odbornicima Skupštine Grada Banja Luka, jeste Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), potvrđeno je za Avaz.ba u ovoj stranci.

Milenko Jaćimović (NDP), član gradske Komisije za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova, rekao je za Avaz.ba da je ovo gradsko tijelo već upoznato s inicijativom.

"Komisija, koju će formirati gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, prva je adresa na koju se upućuje takvo nešto. S obzirom na to da oni kasne s radom, ne bih želio to detaljnije komentirati. U svakom slučaju, prijedlog mi je poznat", kazao je Jaćimović.

Odbornik Partije demokratskog progresa u Skupštini Grada Banje Luke Marinko Umićević kaže da stranka iz koje on dolazi nema ništa protiv toga da se i Banja Luka nađe na listi gradova koji će imati ulicu Srđana Aleksića.

"Iako je Trebinjac, zbog izuzetnosti njegove ličnosti i djela, zaslužuje ulicu u Banjoj Luci. Molim vas, ko uopšte može imati nešto protiv toga?", pita se Umićević.

Rodni grad se Aleksiću odužio kroz sportski kompleks, plivački turnir i pozorišne komade koji nose njegovo ime ili su nastali njemu u čast. Srđanovo ime uklesano je i na spomenik trebinjskim žrtvama, pored imena stradalih Bošnjaka. Aktuelni načelnik ove općine Slavko Vučurević nema ništa protiv novih obilježja Srđanu u čast, ako se ta procedura zakonski provede.

Srđanov otac Rade Aleksić, međutim, često napominje da djelo njegovog sina živi u ljudima.

Tog 21. januara 1993. godine, s lijepe trebinjske pijace stotinjak ljudi nemoćno i zbunjeno gledalo je nemili događaj. Moj Srđo zna šta treba uraditi, pritrčava da pomogne Alenu, oslobađa ga iz ruku četvorice napadača i isprepadan Alen bježi preko pijace. Srđa nije imao tu sreću, četvorica napadača iskalili su svoj bijes, udarali su ga bjesomučno i ostavili ga onesviještenog da tako nemoćno leži na trebinjskoj ulici.

Alen je spašen, Srđan je poginuo, rodio se čovjek! - opisao je tako stradanje sina Rade Aleksić u intervjuu za Avaz.ba povodom 20. godišnjice smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak