Ukoliko kantoni ne izmire dugovanja, studenti neće moći u domove

Radiosarajevo.ba
Ukoliko kantoni ne izmire dugovanja, studenti neće moći u domove

Zatvoren je konkurs za prijem studenata u studentske domove Nedžarići i Bjelave, podaci se još obrađuju, ali je izvjesno da će i u ovoj akademskoj godini svi kapaciteti biti popunjeni, potvrdio je Agenciji Fena direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić.

On kaže da se konačni spiskovi za prijem studenata u dva studentska doma u Sarajevu očekuju početkom augusta, a useljavanje studenata planirano je za sredinu septembra ove godine. Kadrić kaže da očekuje i nove prijave s obzirom da je pojedinim fakultetima odobren veći broj studenata koje mogu upisati.

Navodi da će se, u skladu s odlukom Upravnog odbora, insistirati na tome da do 15. septembra svi sudionici u subvencioniranju usluga ishrane i smještaja studenata u Studentskom centru Sarajevo izmire obaveze te naglašava da, u protivnom, studenti iz tih kantona neće moći zadužiti dom.

"Morat ćemo se dobro pozabaviti time", kaže Kadrić i precizira da je obaveza izmirivanja dugovanja do određenog datuma stav i Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH.

Studentski centar u Sarajevu trenutno potražuje oko dva miliona KM na ime smještaja i ishrane studenata, a izmirivanje tih dugovanja uvjetuje i izmirivanje obaveza što ih studentski centar ima prema dobavljačima.

Kadrić navodi da će studente iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su primljeni u studentske domove, njihovi kreveti čekati dok taj kanton Pravilnik ne uskladi s važećim zakonima.

Prema raspoloživim informacijama, zasad će ostati iste cijene smještaja i ishrane studenata u sarajevskim studentskim centrima. Zabrinjava ih, kažu, najava porasta cijene vode i poljoprivrednih proizvoda, ali i ohrabruje najava niže cijene gasa.

Prema konkursu za prijem, Studentski centar Sarajevo u akademskoj 2013./2014. godini planira primiti 1.700 studenata Univerziteta u Sarajevu na smještaj i ishranu u studentske domove prema utvrđenim jedinstvenim kriterijima.

U sarajevskom studentskom centru svjesni su da su budžeti kantona ograničeni te da zbog toga imaju i ograničen broj studenata koje mogu finansirati. Stoga i dalje insistiraju na formiranju fonda za studentski standard da se ne bi razlikovale mogućnosti studenata ovisno od kantona do kantona odnosno omogućila jednaka prava za sve njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak