Ukidanje diskriminacije u školama - historijska šansa

Radiosarajevo.ba
Ukidanje diskriminacije u školama - historijska šansa

Presuda Općinskog suda u Mostaru u kojoj je odvajanje učenika na temelju njihove etničke pripadnosti okarakterizirano kao kršenje zakona o zabrani diskriminacije,  bila je povod susreta Mary Ann Hennessey sa osobama ključnim za provođenje presude.

Šefica sarajevskog ureda Vijeća Evrope se, zajedno sa Denisom Maglajlić-Sarajlić, zamjenicom ministra civilnih poslova BiH, sastala sa premijerom i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, načelnicima općina Čapljina i Stolac, te sa direktorima i školskim odborima osnovnih i srednjih škola iz tih općina

Presudom od 27. aprila ove godine, diskriminirajuća praksa u školama HNK proglašena je ne samo  kršenjem zakona o zabrani diskriminacije, već i Evropske konvencije o ljudskim pravima i elementarnim slobodama.

Na sastancima je razgovarano o uslovima neophodnim za provođenje presude Općinskog suda u Mostaru od 27. aprila ove godine, u kojoj je "utvrđeno da je odvajanje učenika na temelju njihove etničke pripadnosti u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona diskriminirajuća praksa", što predstavlja kršenje zakona o zabrani diskriminacije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i elementarnim slobodama.

Hennessey je ohrabrila relevantne predstavnike škola, općina i Hercegovačko-neretvanskog kantona da razviju zajednički akcioni plan, kako bi se osiguralo da u narednoj školskoj godini škole budu u potpunosti integrisane. Ona je istakla da bi obrazovanje u BiH, posebno u svjetlu ambicija za evropske integracije zemlje, trebalo da promoviše multikulturalno i demokratsko društvo, istovremeno poštivajući različitosti u lokalnim zajednicama, uključujući jezik ili kulturne specifičnosti.

Premijer HNK Denis Lasić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović istakli su da su opredijeljeni za brzo rješavanje ovog slučaja i da će, zajedno sa Vijećem Evrope, poduzeti korake kako bi se presuda što prije provela u djelo, te segregacija učenika okončala, saopćeno je iz ureda Vijeća Evrope.

Vijeće Evrope je voljno pružiti svu neophodnu pomoć lokalnim institucijama u ovim naporima, ali takođe očekuje od svih aktera u procesu da  razumiju svoju odgovornost i šansu – koja može biti istorijska – kako bi se ukinule prakse koje dijele djecu i društvo po etničkom ili bilo kojem drugom osnovu.

Vezano: Sudska presuda protiv Dvije škole pod jednim krovom

Vijeće Evrope traži ukidanje podijeljenih škola
Bez reakcija na prvostepenu presudu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak