UKC Banja Luka: Otkazi i za 11 ljekara

Radiosarajevo.ba
UKC Banja Luka: Otkazi i za 11 ljekara

 

Duško Račić, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka (UKC), izjavio je juče da će otkaze u ovoj ustanovi dobiti 68 nemedicinskih i 130 medicinskih radnika, među kojima je 11 ljekara, ali da će preraspodjelom kadra pokriti eventualne "rupe" u funkcionisanju ove ustanove.

"Sistematizacija bi u najboljem slučaju mogla biti napravljena za osam mjeseci, dok se finansijski efekat ne može očekivati prije godinu i po ili dvije", kazao je Račić nakon sastanka sa Slobodanom Stanićem, resornim ministrom, i Darkom Tomašem, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, javile su Nezavisne.

Na sastanku je istaknuto da je prioritet da UKC funkcioniše, što podrazumijeva adekvatnu njegu pacijenata uz održavanje opreme i edukaciju osoblja, te održavanje kontinuiteta plata zaposlenih, dok će ostali prioriteti biti u fokusu kada za to budu stvoreni uslovi. Ukoliko UKC ne odgovori na zahtjeve pacijenata, poručio je Račić, RS više nema zdravstveni sistem, te da su u tom smislu prinuđeni provoditi određene bolne i teške mjere.

"Cilj je kratkoročna finansijska stabilizacija poslovanja UKC-a, te da se našim pacijentima omogući maksimalan nivo zdravstvene zaštite u ovom trenutku, za šta imamo podršku", rekao je Račić.

"Nisu vrata zalupljena, ali su izuzetno priškrinuta i bićemo jako restriktivni u tome, a cilj je da uravnotežimo prihode i rashode", rečeno je i istaknuto da je Račić naredio i da bude poboljšan plan javnih nabavki, ali i zatražio kontrolu na svim nivoima u UKC Banja Luka.

Stanić je istakao da su njihove preporuke da hitno budu doneseni novi akti o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, s tim da se sistematizacija napravi tako da se znatno pojednostavi struktura rukovođenja. On je ponovio da, dok sistematizacija u potpunosti ne bude završena, treba da bude obustavljen bilo kakav prijem bez izričitog odobrenja Ministarstva. On je rekao da je u petak uputio dopis zdravstvenim ustanovama koje su poslovale sa gubitkom u prošloj godini da ne produžavaju ugovore na određeno bez saglasnosti Ministarstva.

Tomaš je poručio da je Fond do sada uvijek UKC stavljao na prvo mjesto s obzirom na značaj ove zdravstvene ustanove, navodeći da su prema UKC-u izmirene sve tranše zaključno sa martom ove godine.

Sindikati protiv otpuštanja

Strukovni sindikat doktora medicine i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS odlučili su u petak da ne prihvate odluku rukovodstva UKC Banja Luka o neprodužavanju ugovora o radu za oko 200 radnika. Istakli su da se protive svim hitnim, kampanjskim i neselektivnim otpuštanjima radnika na način kako se to namjerava netransparentno sprovesti u UKC Banja Luka. U zajedničkom saopštenju zatražili su da u roku od 15 radnih dana bude pripremljen nacrt dokumenta o novoj unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak