Udruženje dijabetičara za bolju zdravstvenu zaštitu

Radiosarajevo.ba
Udruženje dijabetičara za bolju zdravstvenu zaštitu


Udruženje dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo brojnim aktivnostima nastoji ukazati na potrebu kvalitetnije zdravstvene zaštite za te osobe, kazao je Agenciji Fena Kenan Mujagić, sekretar Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.

Izmjenama i dopunama zakonske regulative pokušava se ostvariti sistemski kvalitetnija zdravstvena zaštita za djecu i omladinu oboljelu od te bolesti, a osnovni problemi s kojima s susreću oboljeli od dijabetesa su broj i kvalitet trakica. 

Udruženje dijabetičara djece i omladine KS okuplja roditelje djece i mlade s dijabetesom. Udruženje je osnovano u maju 2009. godine s ciljem da svojim radom doprinese sistematskom rješavanju statusa oboljelih, ne samo u Kantonu Sarajevo nego u cijeloj BiH. 

''Nismo zadovoljni kvalitetom trakica, a Udruženje se zalaže da prilikom nabavke trakica budu ispoštovani evropski standardi. Jedan od problema je dobijanje pomoći druge osobe, jer dijabetičari mlađi od 15 godina imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu invalidnosti, a starijima od 15 godina to pravo je uskraćeno'' kazao je Mujagić, dodavši kako se ovakva pitanja moraju sistemski rješavati putem usklađivanja zakonskih procedura.

Udruženje je oboljelim od dijabetesa podijelilo do sada više od 500 glukometara i oko 15.000 trakica. U prostorijama Udruženja osigurano je i mjerenje HbA1c iz kapilarne krvi.

Inicijativa za izradu Federalnog programa za dijabetes

Početkom 2012. Udruženje dijabetičara djece i omladine KS je predalo incijativu za usvajanje Rezolucije o dijabetesu, koju je vlada FBiH prihvatila 22. februara, a Parlament FBiH usvojio 12. aprila 2012. godine.

Udruženje ima 254 člana. Najmlađi član je mlađi od godinu dana, a oko 100 članova su stariji od 18 godina.

Također su pokrenuli incijativu za izradu Federalnog programa za dijabetes, koji je Koordinacioni radni tim za dijabetes Federalnog ministrstva zdravstva usvojio 5. juna 2012. godine.

''U tom programu jasno je precizirano šta trebaju dijabetičari da dobijaju i šta je potrebno da bi zdravstvena zaštita postala kvalitetnija za dijabetičare'', kaže Mujagić.

Akcije Udruženja i brojni projekti

Udruženje je tokom 2011. realiziralo projekte "Da li vaši rođaci i prijatelji imaju dijabetes" u srednjim medicinskim školama u Sarajevu, zatim u osnovnim školama KS projekte "Šećerna bolest u školi" (u saradnji sa "Intermedicalom") i "Praćenje rasta i razvoja školske djece" (u saradnji sa Novo Nordiskom) i "Gojaznost kod djece vodi nastanku šećerne bolesti" (u saradnji sa Berlin Chemiaem). Time je u 2011. stručni tim Udruženja realizirao do sada najmasovniju preventivnu akciju u regionu "Da li vi imate dijabetes?". 

U okviru akcije obuhvaćeno je više od 100.000 građana i 35.000 osnovaca u Kantonu Sarajevo. 

Od marta do juna 2012. godine realiziran je edukacijski projekt "Život je bolji ispod 7" u saradnji s Pedijatrijskom klinikom KCUS-a i "Sanofi Aventisom", te je nastavljen preventivni projekt u osnovnim školama Novo Sarajevo "Gojaznost djece vodi nastanku šećerne bolesti", na zahtjev Općine i osnovnih škola. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak