Udruženja nosilaca stanarskog prava: Kardinal je provalio u stan

Radiosarajevo.ba
Udruženja nosilaca stanarskog prava: Kardinal je provalio u stan

Članovi Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima uputili su danas otvoreno pismo vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, pozivajući ga da se "preispita", prihvati odluke sudova, porodici Smajović omogući boravak u stanu u ulici Kaptol 7, gdje je ona "65 godina nosilac stanarskog prava" te da sačeka donošenje novih zakona koji će razriješiti sve postojeće probleme.

Pročitajte sve o 'deložaciji Kardinala'


U povodu najavljene deložacije kardinala Puljića iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa radi povrata u posjed nosilaca stanarskog prava porodice Smajović, u ulici Kaptol 7, članovi Udruženja ukazuju na "činjenicu" da su kardinal Puljić i njegovi službenici provalili u tuđu imovinu i već je duže vrijeme nezakonito koristite, odnosno zakonitim nosiocima stanarskog prava, porodici Smajević, onemogućavaju pristup svojoj imovini.

U ovom udruženju smatraju da kardinal Puljić otvoreno agitira da se zakon i presude države BiH ne poštuju, zagovarajući praksu da svaki moćnik, a što Puljić, istaknuto je, to jeste, kada mu se presuda ne sviđa istu ne ispoštuje.

Žalosno je, ali Vam moramo ukazati da su takve stvari nedostojne čovjeka Vašeg položaja i nesumnjive odgovornosti koju imate pred ljudima, navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma "podsjećaju" na to da su svi ljudi pred zakonom jednaki, makar oni bili i najviši vjerski dužnosnici i da kardinal Puljić u tome nije usamljen "jer su se na isti način ponašali i predsjednik Jevrejske zajednice Jakov Finci, muderis Nezim Halilović i reisu-l-ulema Mustafa Cerić".

Iz Udruženja podsjećaju da su prije četiri godine tražili sastanak s Puljićem da bi mu predočili spisak 516 sarajevskih Hravata koji su nosioci stanarskog prava u Kantonu Sarajevo, želeći da on svojim ugledom potakne donošenje odgovarajućih zakonskih akata da bi i ti građani otkupili svoje stanove na kojima su višegodišnji nosioci stanarskog prava.

Sav posao smo uradili sami bez Vaše pomoći, a Vaš doprinos je bilo pisanje prijetećih pisama prema zastupnicima u Predstavničkom domu FBiH i Domu naroda i konstantni pritisci prema hrvatskim zastupnicima obaju domova. Sve ima posebnu težinu pošto Vi stalno ističete ugroženost hrvatskog naroda, a posebno Hrvata u Sarajevu. Ništa niste učinili za sarajevske Hrvate da bi im osigurali jedno od ustavnih prava - pravo na dom, ali ste radi jednog Vašeg stana u stanju voditi borbu i do smrti, kako ste već izjavili, naveli su članovi Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak