Učenici iz drugih kantona mogu polagati eksternu maturu

Radiosarajevo.ba
Učenici iz drugih kantona mogu polagati eksternu maturu


Svaki učenik nakon uspješno okončanog završnog razreda u osnovnoj školi, ima pravo pristupiti polaganju eksterne mature, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Eksternu maturu mogu polagati učenici iz drugih kantona FBiH

Nakon izvršene nostrifikacije javne isprave o završenom obrazovanju od Ministarstva, učenik koji je u inostranstvu stekao osnovno obrazovanje, može takođe pristupiti polaganju eksterne mature.

Učenik koji je na kraju završnog razreda osnovne škole upućen na popravni ispit iz jednog predmeta, popravni ispit može polagati u junskom ispitnom roku, a nakon što položi popravni ispit može u junskom roku pristupiti polaganju eksterne mature.

Učenik koji je na kraju završnog razreda upućen na popravni ispit iz dva predmeta,popravni ispit može polagati u augustu, a nakon što položi poravni ispit može polagati maturu u avgustovskom roku.

Ujedno, učenicima iz specijalnih osnovnih škola se omogućuje izbor polaganja mature u skladu sa objavljenim katalogom, o čemu odluku donosi roditelj/staratelj učenika.

18.juna 2013. godine
Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, sa početkom u 10,00 sati;
Fizika, sa početkom u 12,00 sati.

19. juna 2013. godine – Matematika, sa početkom u 09,00 sati;
Historija/Povijest, sa početkom u 11,00 sati;
Geografija/Zemljopis, sa početkom u 13,00 sati.

20 .06.2013. godine
prvi strani jezik, sa početkom u 09,00 sati;
Biologija, sa početkom u 11,00 sati;
Hemija/Kemija, sa početkom u 13,00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak