Učenice priznale krivnju za incident u sarajevskom vrtiću

Radiosarajevo.ba
Učenice priznale krivnju za incident u sarajevskom vrtiću

Jučer se u vrtiću 'Dječiji grad' na Mojmilu u Sarajevu desio incident u kojem su tri učenice Srednje medicinske škole 'Jezero', koje u istom vrtiću obavljaju časove prakse, primorale dječaka i djevojčicu da se ljube u prostorijama toaleta.

Incident u vrtiću 'Dječiji grad' na Mojmilu

U cilju rasvjetljavanja ovog događaja, danas je u prostorijama vrtića 'Dječiji grad' održan sastanak na kojem su prisustvovali roditelji djevojčice koja pohađa isti vrtić, odgajatelji, predstavnici stručnih organa i Uprave JU Djeca Sarajeva i Srednje medicinske škole 'Jezero', kao i tri učenice i njihovi roditelji.

''Samo smo se šalile...''

Nakon iscrpne diskusije koja je trajala skoro tri satauslijedilo je dobrovoljno priznanje učenica Srednje medicinske škole da snose odgovornost za neprimjereno i nedolično ponašanje prema djeci predškolskog uzrasta.

Učenice su priznale da im namjera nije bila da takav čin (''smijeh i aluzije na poljubac u usta između dječaka i djevojčice'') ima negativne posljedice, a pogotovo ne traume za tu djecu, uz opravdanje da se ''sve odvijalo u kontekstu šale'', što ne umanjuje težinu ovog incidenta - kažu iz JU Djeca Sarajeva.

Roditeljima, kojima je isključivo bilo stalo da se utvrdi istina o ovom događaju, potvrđeno je da će Stručni organi škole (Nastavničko vijeće) iznijeti na razmatranje sve ustanovljene činjenice i na taj način izreći adekvatne disciplinske mjere prema svojim učenicama.

Izvinjenje djevojčici i roditeljima

Također, učenice i njihovi roditelji uputili su iskreno izvinjenje roditeljima djevojčice, uz žaljenje što su svi na ovakav način bili involvirani u incident, ali u nadi da će ''iz ovoga biti izvučene pouke koje će u budućnosti prevenirati ovakve neželjene incidente''.

Istovremeno, JU 'Djeca Sarajeva' će tokom sutrašnjeg dana sazvati vanrednu sjednicu menadžmenta i Pedagoški savjet kako bi se sagledali svi eventualni propusti sa strane predškolske ustanove koji su doprinijeli čitavom događaju, te utvrđivanju odgovornosti za iste. 

''Uz međusobno uvažavanje i razumijevanje svih sagovornika, čitav događaj, ipak može poslužiti kao dobar primjer da, ukoliko se stvari tretiraju na ispravan i odgovoran način, u cilju sagledavanja cjelokupne istine, negativne posljedice i reakcije mogu se kanalisati u pozitivnom smjeru i poslužiti kao preventivna mjera. U tom kontekstu, JU 'Djeca Sarajeva' upućuje iskreno izvinjenje roditeljima što se ovakav nemio događaj uopšte desio'', kažu iz JU Djeca Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak