U zadnjih mjesec dana besplatno sterilisana 3.173 psa

Radiosarajevo.ba

U zadnjih je mjesec dana na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva sterilisano ukupno 3.173 psa, a rezultat je ovo jednomjesečne masovne akcije besplatne sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa koju je provela organizacija Dogs Trust BH.

Masovnim sterilizacijama riješiti problem pasa lutalica

U cilju prezentacije rezultata jednomjesečne kampanje besplatne sterilizacije pasa, danas je u dvorištu Veterinarskog fakulteta održana manifestacija na kojoj su se prisutnima obratili Anel Bećirević, vođa Dogs Trusta BH, Ljubiša Ćosić, načelnik općine Istočno Sarajevo, te Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.


Kampanja besplatne sterilizacije je provedena na deset klinika u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu, a prema procjenama Dogs Trusta, njom je spriječeno rađanje oko 30.000 neželjenih kučića.

Pored sterilizacije, Dogs Trust je napravio i bazu podataka sterilisanih pasa koja će biti korištena kao osnova za kreiranje sveobuhvatne baze podataka o vlasničkim i psima lutalicama na prostoru na kojem je projekat proveden. 

''Veoma smo ponosni na ovaj projekat. Dogs Trust BH je imao izvrsnu saradnju sa veterinarskim klinikama, nevladinim organizacijama, hraniocima, lokalnim vlastima, medijima i što je najvažnije, građanima koji su aktivno učestvovali u našoj kampanji. Imali smo preko 900 registrovanih telefonskih poziva putem info linije koja je uspostavljena za potrebe kampanje. Ovom prilikom zahvaljujem svima, posebno Veterinarskom fakultetu za iskazivanje društvene odgovornosti i podršku projektu učešćem u nekomercijalnim osnovama'', kazao je Anel Beđirević, vođa rpjekta Dogs Trust BH, dodavši kako je Dogs Trust spreman sarađivati sa vlastima u BiH na svim nivoima, kao i pomoći im da u potpunosti provedu postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Kampanja je obuhvatila i edukaciju 19.250 učenika u dobi od 7 do 11 godina u 64 škole na području Kantona Sarajevo, a govoreći o predstojećim aktivnostima aktivnostima Dogs Trust BH, Bećirević je najavio da će program edukacije biti proširen na i Republiku Srpsku u narednoj školskoj godini.

Tokom kampanje, na Facebook stranici Dogs Trust je održano i takmičenje za najzdravijeg i najsretnijeg sterilisanog psa, na kojem je glasalo ukupno 1.041 osoba.

 Bella Aurora, pas pobjednik Facebook takmičenja za najsretnijeg i najzdravijeg sterilisanog psa; FOTO: Radiosarajevo.ba

Prva nagrada je pripala haskiju Bella Aurora, druga nagrada samojedu Arni, a treće mjesto osvojio je zlatni retriver Oskar. Vlasnicima pasa su ovom prilikom uručene prigodne nagrade.

Ovom je prilikom Dogs Trust uručio i zahvalnice za sve one koji su pomogli u realizaciji kampanje masovne sterilizacije pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak