U upotrebi poštanska markica s motivom stećka iz Služnja

Radiosarajevo.ba
U upotrebi poštanska markica s motivom stećka iz Služnja

Hrvatska pošta Mostar izdala je poštansku marku Arheološko blago 2014. s motivom stećka iz Služnja, javlja Fena.

Markica je štampana u arku od 20 maraka, a autor likovnog rješenja je Ivica Madžar. Nominalna vrijednost marke je 0,90 KM, a u poštanskom saobraćaju će se naći danas, 12. maja.

U naselju Služanj pored Čitluka od ranije je poznata nekropola stećaka (biliga) koja se nalazi u današnjem katoličkom mjesnom groblju i u njegovoj neposrednoj blizini. Unutar groblja ležala je jedna škrinja, koja je bila dobrim dijelom utonula u zemlju, jer je bilo očito da je pala s postolja. Uz malo više truda bilig je 2013. uspravljen i postavljen na ploču. Uspravljeni bilig, u obliku visoke škrinje s kosim stranama prema bazi s postoljem, zaista je impozantnih dimenzija: visina 209 cm, širina 149 cm i debljina 69 cm. Sa svih strana ukrašen je visokim i vitkim arkadama. Arkade na gornjem dijelu imaju križ, a na vrhu potkovičasto udubljenje gotova kružna oblika. Na vrhu spomenika sa svih strana uklesan je reljefni friz, koji se sastoji od crte u obliku užeta i spiralnih vitica loze s trolistom. Ispod arkada s južne strane otkriven je natpis pisan humčicom (ćiriličnim pismom u Humskoj zemlji). Natpis i bilig mogu se datirati u drugu polovicu XV. vijeka, navodi se u saopštenju HP Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak