U Tuzli postavljen spomenik Tvrtku I Kotromaniću

Radiosarajevo.ba

U Centralnom gradskom parku u Tuzli postavljen je spomenik Tvrtku I Kotromaniću.

Riječ je o radu akademskog vajara iz Sarajeva Adisa Lukača, a koji je odabrala Komisija za provođenje postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača po konkursu za izradu najboljeg idejnog rješenja i izradu i isporuku spomenika. Vrijednost spomenika je 200 hiljada KM.

˝Prvo su skice urađene, i one su prošle kroz razne stadije dok nije došlo do konačnog oblika. U suštini forma i bit je ostala onakva kakva je bila u početku moje zamisli. Odabrao sam livaonicu umjetnina u Zagrebu jer ovaj spomenik mora biti kvalitetno urađen, a mi u našoj zemlji na žalost još uvijek nemamo takvu livaonicu˝, istakao je Lukač za Tip.ba.

˝Forma je poprilično rustična, jer ako pogledate naše stećke sve je to malo grubo urađeno, što nekako daje šmek srednjovijekovnoj Bosni. Zapravo to pokazuje taj neki otpor. Ne damo na sebe. Koliko-toliko izvukao sam nekakvu ljepotu iz njega. Ne znam ružno napraviti. Šta ću˝, dodao je Lukač.

Građanima Tuzle zvanično će biti predstavljen naredne subote, kada će biti upriličeno i svečano otvaranje obnovljenog Centralnog gradskog parka čija je rekonstrukcija došla do svoje završne faze, javio je TIP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak