U Sarajevu prekomjerno zagađenje zraka

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu prekomjerno zagađenje zraka


U Kantonu Sarajevo zrak je i jutros bio prekomjerno zagađen: prekoračene su bile vrijednosti više zagađujućih materija.

Pregled kvalitete zraka u Sarajevu možete detaljno pregledati na ovom LINKU

U prvom redu zagađenje je povišeno u vezi s koncentracijom čestične materije, tzv. materije PM 10. Danas u kasnim jutarnjim satima došlo je i do povećanja sumpordioksida, međutim, koncentracije sumpordioksida već poslijepodne opadaju, potvrdio je za agenciju Fena viši stručni saradnik u Odsjeku za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Enis Omerčić.

Prema prognozama, ovo stanje će se zadržiti još danas, a od sutra i prekosutra bi trebalo da koncetracija ovih materijala opadaju, zato što će doći do blagog vjetra i umjerene kišice, kazao je Omerčić. Po njegovim riječima, za potpuno čišćenje zraka potreban je jači vjetar i jača kiša, tako da se ne može očekivati da će biti super čisto, ali će biti blaže stanje nego sada.

„Ova epizoda zagađenja zraka još nije završena, međutim, imamo blago ublažavanje. Nadamo se da ćemo u nekom  narednom periodu doći do jačih južnih strujanja koja će više da više zrak u sarajevskoj kotlini“, kazao je Omerčić.

Naglasio je Omerčić da su glavni izvori zagađenja saobraćaj i ložišta, kako ložišta domaćinstava, tako i čevabdžinica, pržionica kafe i drugih ugostiteteljskih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak