U Sarajevu nema šuge, ali ima - vaški

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu nema šuge, ali ima - vaški


Šuge, koja se pojavila među djecom u mnogim bh. osnovnim školama, u Kantonu Sarajevo nema, potvrdili su ljekari za Avaz.ba. Međutim, glavobolju nastavnicima i direktorima već duže vremena zadaju vaške.

"Čuli smo da je šuge bilo i u Federaciji i u RS, ali kod nas nema takvih slučajeva. Posljednji put se pojavila 1992. i tada je dosta djece bilo zaraženo. Roditelji moraju voditi računa i pričati s djecom o ličnoj higijeni, koja je veoma bitna za njih, ali i za sredinu koja ih okružuje", kazala je Jasmina Smlatić, dječiji ljekar u Domu zdravlja Novi Grad.
 
Direktori nekih osnovnih škola požalili su se na prisustvo vaški, koje je bez dosta muke i svakodnevnih kontrola teško iskorijeniti.

"Učenici vaške ne dobiju u školskim klupama, već ih donesu u školu i tako se rašire među djecom. Čim uočimo da neko dijete ima uši, obavijestimo roditelja i ono na nastavu ne dolazi sedam dana dok se ne očisti. Čuli smo da za vaške postoje šamponi koji su veoma učinkoviti.

Nažalost, školski budžet za održavanje higijene je upola manji ove godine, uprkos tome što kroz školu dnevno prođe i do 700 učenika - kazao je Kenan Vučijak, direktor Osnovne škole Isak Samokovlija.

Od direktora OŠ Hrasno Sejde Mirvića Avaz saznaje da u ovoj školi nema vaški. Djeca se redovno pregledaju, a za to su zaduženi higijeničari u razredu: "Do petog razreda i dalje prakticiramo da učenik koji je zadužen za higijenu u razredu pregleda ostale đake. To je jedan od načina da se spriječi bilo kakva zaraza u školi, jer se stariji učenici ipak mogu sami brinuti o higijeni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak