U prvoj polovini godine poginulo 40 novinara

Radiosarajevo.ba
U prvoj polovini godine poginulo 40 novinara

Najmanje 40 novinara i pomoćnog osoblja poginulo je obavljajući posao u prvoj polovini ove godine, a okolnosti smrti još 27 predstavnika medija nisu rasvijetljene, saopćio je Međunarodni institut za sigurnost medija (INSI).

Najviše novinara, njih osam, poginulo je u Siriji. U toj zemlji je i u prvoj polovini prošle godine poginulo najviše novinara, 70, prenosi Tanjug.

Hannah Storm, direktorica INSI-ja, navela je u izvještaju Ubijanje glasnika da do sada niko nije uhapšen u vezi s ubistvima novinara, piše Aljazeera.net.

Pogibije u Indiji

Šest novinara i pomoćnog osoblja je poginulo u Indiji u prvoj polovini ove godine, navodi se u izvještaju, prenijela je agencija Reuters.

U jednom slučaju novinar je pronađen s prerezanim grkljanom, a lokalni mediji su pisali da je to djelo ili policije, ili kriminalaca.

U Brazilu su ubijena dva novinara koja su izvještavala o korupciji, kao i jedan fotoreporter.

Pet novinara je poginulo u Pakistanu, a novinari u Somaliju su česta meta ekstremističkog pokreta Al-Shaabab, povezanog s Al-Kaidom, dodaje INSI.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak