U ponedjeljak u klupama oko 60.000 učenika

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak u klupama oko 60.000 učenika

Sve je spremno za početak školske 2013/2014. godine i u ponedjeljak, 2. septembra, oko 60.000 osnovaca i srednjoškolaca ponovo će sjesti u školske klupe u 39 srednjih i 73 osnovne škole.

Upis još traje

Stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Lamija Husić pojašnjava da se u školama privode kraju aktivnosti koje se odnose na završetak popravnih ispita, izdavanje svjedodžbi učenicima koji su bili upućeni na popravni te upis u prvi razred osnovnih škola djece koja se nisu upisala u aprilskom roku, piše Dnevni avaz.

Pripremljeni su rasporedi časova za nastavnike i učenike, a spiskovi udžbenika već se nalaze na oglasnim pločama škola. Husić preporučuje da se ipak sačeka da nastavnici za svoj predmet sami kažu od kojeg autora treba kupiti udžbenik koji se nalazi na spisku odobrenih.

Još traju upis i predaja dokumenata za upis u prvi razred srednjih škola. Ministarstvo će naredne sedmice imati podatke o tačnom broju osnovaca i srednjoškolaca, s tim da se taj broj stalno mijenja.

„U osnovnim školama u aprilskom roku upisali smo 3.400 mališana u prvi razred, a očekujemo da će u drugom roku biti upisano njih još 500. Decidne podatke za srednjoškolce imat ćemo nakon što otpočne školska godina, pošto dolaze djeca iz drugih kantona i zemalja regiona, pa imamo sve veći broj zahtjeva za nostrifikaciju svjedodžbi iz inozemstva“, precizira Husić.

Zbog toga očekuju da će se i u srednjim školama stanje popraviti, s obzirom na to da je ove godine 2.000 učenika manje završilo deveti razred.

Besplatne radne knjige za prvačiće

Svi prvačići dobit će besplatne radne udžbenike koje ne moraju vraćati. Učenici osmog i devetog razreda koji dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe, romskih i porodica u kojima se školuje troje i više djece, bez obzira na nivo obrazovanja, također će dobiti besplatne knjige. One će im biti podijeljene krajem septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak