U Mostaru otvoren Park nobelovaca

Radiosarajevo.ba
U Mostaru otvoren Park nobelovaca

Otkrivanjem spomenika bh. nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Mostaru je svečano otvoren Park nobelovaca.
 
Uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predstavnika političkog i kulturnog života BiH, FBiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara spomenik Ivi Andriću otkrili su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, dok su spomenik Vladimiru Prelogu otkrili veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić.  

O bh. nobelovcima govorila je profesorica Mira Pehar koja je prigodnim govorom prisutne upoznala sa životima i djelima Andrića i Preloga.
 
Tom prigodom Pehar je istaknula kako je za svaku pohvalu djelo Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak koji su spomenicima i njihovim postavljanjem u parku obilježili rođenja dvojice nobelovaca koji su svojim životima vezani za BiH.

 "Unatoč složenim životnim okolnostima i vremenu grube recesije  Mostar i njegov gradonačelnik Ljubo Bešlić, Matica hrvatska Mostar i HKD Napredak  učinili su sve i gradu darovali ovu oazu mira u koju će u budućnosti svatko rado navraćati. Dva nobelovca iz jedne male zemlje stoje danas u jednom parku pet metara jedan preko puta drugoga", zaključila je Pehar.  

Površina parka je 1200 metara kvadratnih. Grad Mostar osigurao je finansijska sredstva za projekt uređenja parka, a HKD Napredak i Matica hrvatska Mostar osigurali su novac za postamente dvojici nobelovaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak