U maju promjenjivo vrijeme s pljuskovima

Radiosarajevo.ba
U maju promjenjivo vrijeme s pljuskovima

 

Statističke analize ukazuju da će maj u pogledu srednje temperature biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, kazao je agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum

Prosječna temperatura u maju u Sarajevu mogla bi iznositi 14,1, u Mostaru 17,9, Gradačcu 15,9, a u Tuzli 14,8 stepeni Celzijusa, kazao je Zulum.

Ukupna količina padavina bi trebala da bude nešto ispod višegodišnjega prosjeka. Količina padavina u Sarajevu u prosjeku iznosi 82 litra po metru kvadratnom, u Bihaću 116, u Mostaru 102 litra, dok u Tuzli prosječna suma padavina u maju iznosi 92 litra po metru kvadratnom.

U maju će vrijeme biti dosta promjenljivo s mogućim pljuskovima i nepogodama, s tim da se nešto veća suma padavina očekuje sredinom maja, kazao je Zulum. Podsjetio je da je april bio u pogledu srednje temperature topliji od višegodišnjega prosjeka od jednog do tri stepena, u zavisnosti od mjesta u BiH.

Manje padavina registrirano je u srednjoj i istočnoj Bosni. Ekstremne vrijednosti temperatura nisu registrirane. U Sarajevu je srednja temperatura tokom aprila iznosila 12,4 stepena. Maksimalna temperatura od 29,2 stepena zabilježena je 29. aprila, a minimalna od 0,4 stepena 1. aprila. Ukupna količina padavina u Sarajevu u aprilu je iznosila 64 litra po metru kvadratnom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak