U KS proširena esencijalna lista: Građanima osigurano 1.300 lijekova

Radiosarajevo.ba
U KS proširena esencijalna lista: Građanima osigurano 1.300 lijekova

Esencijalna lista lijekova u Kantonu Sarajevo ove godine sadrži skoro 1.300 lijekova. U odnosu na prošlu godinu kada je za nabavku lijekova potrošeno 63 miliona KM, ove godine iznos je manji za pet miliona maraka.

Manji iznos novca kako ističe Eldan Lokmić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, ne znači da će građani biti uskraćeni za neke lijekove.

"Ove godine lista lijekova je usvojena prilično kasnije i to početkom septembra s obzirom na proceduru koja se obavljala oko revizije esencijalne liste. Lista će se koristiti tri mjeseca i iz tih razloga je ovogodišnji iznos manji nego prošle godine, ali smo svakako vodili računa o kvaliteti lijekova. Listu lijekova smo proširili, ali su urađene korekcije cijena lijekova. Na A listi je 900 lijekova, na B oko 300 i C lista ima stotinjak lijekova", kaže ministar Lokmić.

Međutim, kako naglašava Lokmić, Kanton Sarajevo ima drugi problem koji se tiče velikog pritiska osiguranih lica iz drugih kantona koji se liječe u Kantonu Sarajevo.

"Naša lista sadrži skoro 1.300, a u Zeničko-dobojskom kantonu iz kojeg imamo veliki priliv pacijenata oko 300 lijekova, tako da je naš zdravstveni sistem i više nego opterećen pacijentima iz drugih gradova. Zdravstvena zaštita u BiH se mora drugačije prilagoditi pacijentima, odnosno treba raditi na tome da građani u Visokom imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, a ne da svako malo dolaze u Sarajevo. Također, mi smo prošle godine izdali 9,8 miliona recepata i to govori o pritisku na naš zdravstveni sistem", ističe Lokmić, piše Oslobodjenje.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak