U januaru isključeno 41 taksi vozilo

Radiosarajevo.ba
U januaru isključeno 41 taksi vozilo


Saobraćajna inspekcija
Kantonalne uprave u Sarajevu, početkom ove godine počela je, kako tvrde, s pojačanim nadzorom taksi prijevoza na području ovog kantona.

Inspekcijske kontrole, uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, vrše se zaustavljanjem vozila koja obavljau taksi prijevoz na ovom području, naveli su za portal Radiosarajevo.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektor u zavisnosti od utvrđenog prekršaja prilikom inspekcijskog nadzora izriču odgovarajuće novčane sankcije. Visina mogućih  kazni kreće su u rasponu od 50 do 15.000 KM, dok se mjera isključenja vozila iz saobraćaja izriče do otklanjanja nedostataka koji su utvrđeni.



U slučajevima kada saobraćajni inspektori utvrde da se prijevoz obavlja vozilom za koje je izrečena mjera isključenja iz saobraćaja koja je još uvijek na snazi, inspektori privremeno oduzimaju vozilo u skladu sa Pravilnikom.

U januaru isključeno 41 taksi vozilo

Inspekcijski nadzor taksi prijevoza je kontinuirana aktivnost kantonalnih saobraćajnih inspekora, koja se realizira tokom cijele godine.

Kako su za otkrili za portal Radiosarajevo.ba, Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije u 2012. izvršio je 1250 kontrola u oblasti javnog i vanlinijskog prijevoza. U protekloj godini inspektori su donijeli 284 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti/prijevoza, te izdali 366 prekršajnih naloga u iznosu od 211.658,00 KM.

U  periodu od 14. do 31. januara, kantonalni saobraćajni inspektori izvršili su 241 kontrolu taksi vozila, te sačinili 102 zapisnika o  obavljenom inspekcijskom nadzoru. Na osnovu konstatovanog stanja u navedenom periodu iz saobraćaja je isključeno 41 taksi vozilo, radi neposjedovanja licence za obavljanje taksi prijevoza i dopunske taksi oznake.

Donesena su i 32 rješenja, kojima je privremeno zabranjeno obavljanje taksi prijevoza. Osim navedenog, inspektori su u okviru svoje nadležnosti izdali i 89 prekršajnih naloga u iznosu od 31.200 KM.


Rent a car i taksiranje
Prema odredbama zakona rent a car prijevoz mogu obavljati samo pravna lica, koja moraju biti registrirana za obavljanje te djelatnosti. Za nepoštivanje ovih odredbi Zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000 do 5.000 KM  za pravno lice, dok je za odgovorno lice zakonodavac predvidio  kaznu od 200 do 1.000KM.

Često se u javnosti poteže pitanje rent a car prijevoza te spekulacije kako pojedini taksisti, koji ne mogu dobiti licencu, stave rent a car oznake i njima obavljaju taksi prijevoz. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove rekli su nam da su taksi i rent a car prijevoz dvije različite vrste prijevoza definisane Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH.

Taksi prijevoz predstavlja javni vanlinijski prijevoz putnika, dok je rent a car prijevoz definisan kao prijevoz osoba iznajmljenim motornim vozilima, koji se vrši za vlastite potrebe, a  na osnovu ugovora zaključenog između korisnika i davaoca rent a car usluge, po unaprijed utvrđenom cjenovniku. Za vrijeme pružanja rent a car usluge u motornom vozilu se mora nalaziti primjerak zaključenog ugovora između korisnika usluge i davaoca rent a car usluge, rekli su nam u Kantonalnoj upravi.

VEZANO:
Taksista objasnio zašto ne vozi 'kratke relacije'
Taksisti od aerodroma do centra naplaćuju i do 50 KM
Inspektori lisicama pečate nelegalna taksi-vozila
Taksi vozila moraju imati ABS, zračne jastuke i klimu
Neki od ilegalnih taksista čak i bez vozačke dozvole!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak