U izgradnji: Zgrada Akademije scenskih umjetnosti

Radiosarajevo.ba


Glumci, režiseri i scenaristi godinama su sjajni ambasadori naše zemlje u svijetu. Osvajali su brojne nagrade na najprestižnijim filmskim festivalima, a ime naše zemlje u najljepšem svjetlu predstavljali su u brojnim prilikama. Stoga je značaj sarajevske Akademije scenskih umjetnosti u kojoj su odrasle generacije sjajnih umjetnika, uistinu neprocjenjiv.

No, Akademija scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, u kojoj nastaju i razvijaju se ovi umjetnici, godinama je talac neuslovnih i malih prostorija.

Ta slika bi se uskoro trebala promijeniti. Naime 29. jula 2010. udaren je kamen temeljac nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji, a dvije godine kasnije na tom mjestu moguće je vidjeti strukturu buduće zgrade ASU.



"Trenutno se izvode armirano-betonski radovi, postavljanje ploča, greda i stubova, a paralelno se izvode i radovi montaže metalne konstrukcije stepeništa”, rekao je za portal Radiosarajevo.ba dekan Akademije Zijad Mehić.

Obezbijeđena sredstva kroz Program uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.
31.12.2007. godine - 100.000,00 KM
03.02.2009. godine - 300.000,00 KM
28.07.2010. godine - 2.015.000,00 KM
11.07.2012. godine - 1.000.000,00 KM

Ukupno: 3.415.000,00 KM

Mehić je dodao da su od 2007. godine, pa do danas, za izgradnju ove zgrade osigurana sredstva u iznosu od skoro 3,5 miliona KM. Većinski dio sredstava je obezbijeđen putem Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je oko četrdeset hiljada KM obezbijedila ASU od Federalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku u svrhu izvedbenog projekta.

“Zavod za izgradnju je Kantonu Sarajevo ustupio zemljište površine 1057 kvadratnih metara za izgradnju objekta čija vrijednost, prema cjenovniku Općine Centar za izuzimanje zemljišta, iznosi oko šest miliona KM. Tržišna cijena zemljišta bi bila daleko veća”, rekao je Mehić.

Potrebno još 4,5 miliona KM
On je istakao da je do sada utrošeno 3.161.913,35 KM, a po završetku realizacije izgradnje kompletne armirano-betonske i čelične konstrukcije objekta na računu Projekta će ostati raspoloživo 16.805,00 KM.

Po riječima dekana Akademije scenskih umjetnosti, za završetak radova, odnosno za hidroizolaciju krova i podzemnog dijela sa zaštitom (trg ispred objekta), fasadu, pregradne zidovi i podloge podova bez završne obrade, izvođenje grubih instalacija odvoda i dovoda vode, kao i razvoda elektroinstalacija, instalacija grijanja, ventilacije i klimatizacije objekta potrebno je obezbijediti još oko 4,5 miliona KM. Realizacija se može odvijati kroz dvije budžetske godine.

“Molimo da se u nastavak izgradnje objekta ASU uključe Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, Ministarstvo za kulturu i sport, te Vlada Kantona Sarajevo, sredstvima iz Budžeta Vlade KS za 2013. godinu, ili iz kreditnih sredstava Razvojne banke Federacije BiH koje Vlada Kantona Sarajevo koristi za realizaciju kapitalnih investicija”, rekao je dekan ASU Zijah Mehić na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak