U FBiH godišnje od raka oboli oko 50 djece

Radiosarajevo.ba
U FBiH godišnje od raka oboli oko 50 djece

Tekst prenosimo sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine

'Rak kod djece je izlječiv', slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka – 15. februara.

''Na ovaj dan cilj je informisati što više ljudi o raku kod djece i o njegovim ranim simptomima. Time bi se bolest mogla lakše prepoznati i izbjeglo bi se zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze koje smanjuje stopu preživljavanja'', kažu iz udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' i Međunarodne organizacije roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), pozivajući sve ljude dobre volje da bar na ovaj dan budu uz djecu oboljelu ili liječenu od raka. 

Loading...

Ove godine, Udruženje će prvi put predstaviti međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece – 'Zlatnu vrpcu'.

Šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu prof. dr. Edo Hasanbegović ističe da u FBiH godišnje oboli oko 50 djece, a svjetska statistika pokazuje da svake godine oko 175.000 djece oboli od neke maligne bolesti.

Opasnost kasnog prepoznavanja simptoma

U razvijenim i bogatim zemljama 80 % djece se izliječi od bolesti raka, u manje razvijenim zemljama samo 30 – 40% djece se izliječi – najviše zbog kasnog prepoznavanja simptoma od strane primarne medicine, te nedostatka specijaliziranih i opremljenih  zdravstvenih jedinica. Ovo znači da svake godine više od 90.000 djece izgubi život. Liječenje malignih oboljenja je mukotrpno i dugotrajno - prosjek trajanja uspješnog liječenja je oko 12 mjeseci, dok je proces održavanja do pet godina. 

Rani znaci upozorenja za otkrivanje raka kod djece prema preporukama ICCCPO-a: bijela tačka u oku, žmirkanje, sljepilo, ispupčena očna jabučica, otok u abdomenu i karlici, glavi i vratu, ekstremitetima, testisima i žlijezdama, neobjašnjiva dugotrajna temperatura preko 2 sedmice, neobjašnjivi gubitak težine, bljedilo, umor, lako zadobivanje modrica ili krvarenje, bol u kostima, člancima, leđima, te prelomi; neurološki znaci: promjene ili pogoršanje hoda, poremećaj ravnoteže ili govora; glavobolja koja traje preko dvije nedjelje sa ili bez povraćanja; proširenje ili uvećanje obima glave.

Četvorodnevni program obilježavanja

Udruženje 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' obilježava međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, u periodu od 15. februara do 19. februara 2013., a aktivnosti imaju za cilj upoznavanje sa ranim simptomima raka kod djece radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu, zakašnjelo postavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja. 

Petak, 15. februar 2013.
Posjeta i podjela prigodnih poklona djeci na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu u 12h.
Subota, 16. februar 2013.
Humanitarna akcija 'Kupi palačinak, pomozi djeci' sa Vjekoslavom Kramerom – tržni centar Mercator na Socijalnom, od 12h-17h. 
 
Nedjelja, 17. februar 2013.
Svečana akademija Udruženja u Hotelu Grand uz program sa izliječenom djecom od 12h – 14h.
Utorak, 19. februar 2013.

Promocija knjige Lejle Avdić 'Kao san' u Pozorišnoj sali Radničkog doma, Banovići u 18 sati. Autorica knjige je djevojčica koja je izgubila bitku sa rakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak