U četvrtak demonstracije za povratak Suljagića

Radiosarajevo.ba
U četvrtak demonstracije za povratak Suljagića

Sindikat obrazovanja Kantona Sarajevo organizovaće u četvrtak, 16. februara, mirne proteste pred zgradom Kantona na kojima će od kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića zatražiti da povuče ostavku koju je podnio zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, javlja Srna.

"Ministar Suljagić je hrabro stao u odbranu struke i nezavisnog školstva koje je, do njegovog dolaska, bilo poligon za iživljavanje nacionalnih politika", navodi se u pismu Sindikata obrazovanja BiH upućenom nadležnim institucijama i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji povodom Suljagićeve odluke da podnese ostavku.

Udruženje učitelja KS, javila je agencija Fena, izražava nadu da predsjedavajuća Kantonalne skupštine Mirjana Malić neće uvažiti njegovu ostavku, a da će Suljagić “naći dovoljno snage i uz našu podršku nastaviti svoju borbu za poboljšanje naše realnosti”.

U Skupštini Kantona Sarajevo dobili su Suljagićevu ostavku, ali o njoj prvo treba da se izjasni Vlada Kantona, a ako je Vlada prihvati, onda i kantonalna skupština.

Šefica ureda Savjeta Evrope u BiH Mary Ann Hennessey napisala je u sarajevskom Oslobođenju da je "neshvatljivo i sramota da se vjerske zajednice, u ovom slučaju posebno rukovodstvo Islamske zajednice BiH, nikada nisu jasno ogradile ili osudile ove vrste prijetnji i zastrašivanja kojima su ministar i njegova porodica bili izloženi u ime religije".

"Odluka o vjeronauci uopšte nije kontroverzna sa evropske tačke gledišta. Naprotiv, reforma još ne garantuje ravnopravnost izbora za svu djecu i roditelje, sprečavanje diskriminacije ili obezbjeđivanje nivoa kvaliteta nastavnih programa i kvaliteta nastave koje svako javno obrazovanje mora garantovati", naglasila je.

Nakon što je podnio ostavku, Suljagiću su od političkih subjekata javnu podršku iskazale Naša Stranka i Forum mladih SDP-a, ali ne i rukovodstvo SDP-a. 

Mladi SDP-a osudili prijetnje Suljagiću

Reakcija Naše Stranke na ostavku ministra Suljagića

Dino Mustafić: Metak za reforme

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak