U BiH za vikend vruće, u ponedjeljak do 41 stepen

Radiosarajevo.ba
U BiH za vikend vruće, u ponedjeljak do 41 stepen

U Bosni i Hercegovini tokom vikenda prevladavat će sunčano i vruće vrijeme. Najtoplije će biti na sjeveru i jugu zemlje.  U subotu poslije podne ponegdje na krajnjem istoku i zapadu mogući su rijetki i izolovani pljuskovi, ali uglavnom bit će sunčano i vrlo vruće, kazao je agenciji Fena šef prognoze vremena u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ibrahim Hadžismajlović.

Što se tiče temperatura u subotu jutarnje će iznositi od 16 do 25 stepeni, a dnevne 31 do 39 stepeni celzijusa. U nedjelju također će biti sunčano i vruće. Jutarnje temperature će se kretati od 14 do 23, a dnevne od 33 do 40 stepeni celzijusa, kazao je Hadžismajlović. 

„Početkom sljedeće sedmice bit će također sunčano i vruće. U ponedjeljak se očekuju temperature koje će biti više u odnosu na dane vikenda. Dnevne će biti od 35 do do 41 stepen celzijusa“, kazao je Hadžismajlović.

Od utorka očekuje se blagi pad temperatura, tako da bi se dnevne temperature trebale kretati od 27 do 36 stepeni celzijusa.

Istovremeno su iz Zavoda najavili da nas uskoro očekuju i kvalitetnije, odnosno, preciznije prognoze.

Naime, Vlada Federacije BiH je dala saglasnosti na Sporazum o saradnji između Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Deutscher Wetterdienst (Njemačkog meteorološkog zavoda) za primanje i korištenje meteoroloških podataka i produkata koji se distribuiraju putem satelitskog sistema DWDSAT u saradnji sa EUMETSAT/EUMETCast. Potpisivanjem ovog sporazuma o saradnji Federalni hidrometeorološki zavod postaje član DWDSat grupe.

Meteorološki podaci koji se dobijaju ovim putem su besplatni i uključuju razne numeričke modele (GME, COSMO i slično) koji su veoma bitni za izradu što pouzdanijih kratkoročnih i dugoročnih prognoza vremena, posebno imajući u vidu kompleksnost terena Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak