U BiH 16 posto stranica sadrži malware

Radiosarajevo.ba
U BiH 16 posto stranica sadrži malware

Dvije najveće prijetnje na internetu su zlonamjerni software (malware), koji može preuzeti kontrolu nad vašim kompjuterom, te phishing, odnosno krađa identiteta, gdje vam pokušavaju ukrasti šifre i ostale privatne informacije.

Google je zato 2006. godine pokrenuo program Safe Browsing, koji u saradnji s nekoliko preglednika štiti od tih prijetnji gotovo milijardu ljudi dnevno.

Safe Browsing skenira milione internet stranica kako bi otkrio one stranice koji imaju malware, a da korisnici za njega ne znaju. Sada su u svom izvještaju objavili i podatke o dijelovim svijeta na kojima vrebaju hackeri.


U BiH su u zadnja tri mjeseca skenirane 1073 stranice, dok je prosječni postotak stranica sa malwareom bio 16 posto. U Hrvatskoj sedam posto stranica od njih 3.567 skeniranih sadrži malware. Slična je situacija i u Sloveniji, dok je, recimo, taj postotak u Srbiji veći, oko 11 posto.

Zanimljivo je da nijedna zemlja nema postotak veći od 15 posto. Najviše stranica koje sadrže malware je u Maleziji, njih 15 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak